Massale vissterfte in Friese Broek(Video)

BROEK – In Friesland is last van massale vissterfte. In Franeker en het dorp Broek zijn tientallen dode vissen aangetroffen. In een natuurgebied aan Swettepoelsterdyk is ruim aan 400 kilo dode vis aangetroffen. Het gaat hierbij om karpers, snoekbaars, brasem, zeelt, paling en witvis. Wetterskip Fryslan doet onderzoek naar de oorzaak van de vissterfte. Dit doen ze doormiddel van watermonsters. Mogelijk is de oorzaak de hoeveelheid regen, die afgelopen week was gevallen. Dit is nog niet met zekerheid te zeggen. Harrie Holtman van Sportvisserij Fryslan kwam vrijdagmorgen met eigen ogen kijken naar de schade. “Het is verschrikkelijk om te zien. We gaan met veel liefde om met de karpers. Als je ze dan met grote getalen dood op de kant ziet liggen, doet dat pijn aan je hart”. Al met al is het voor de sportvisser een trieste week. We constateren dat het nog niet eerder is gebeurd in dit meer. Henk Jan van der Veen van Staatsbosbeheer. “Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. We gaan iedere dag bekijken of er dode vissen bijkomen. We hebben tientallen kuipen met dode vis uit het meer gehaald. Je staat er met tranen in de ogen. De afgelopen week is er ruim 50 mm water gevallen. De oorzaak ligt vermoedelijk bij gebrek aan zuurstof. We hebben met borden aangegeven dat het de komende tijd verboden is om te vissen en te voeren in de Swettepoel. NOVUM COPYRIGHT PERSBUREAU METER

BROEK – In Friesland is last van massale vissterfte. In Franeker en het dorp Broek zijn tientallen dode vissen aangetroffen. In een natuurgebied aan Swettepoelsterdyk is ruim aan 400 kilo dode vis aangetroffen. Het gaat hierbij om karpers, snoekbaars, brasem, zeelt, paling en witvis.

Wetterskip Fryslan doet onderzoek naar de oorzaak van de vissterfte. Dit doen ze doormiddel van watermonsters. Mogelijk is de oorzaak de hoeveelheid regen, die afgelopen week was gevallen. Dit is nog niet met zekerheid te zeggen.

Harrie Holtman van Sportvisserij Fryslan kwam vrijdagmorgen met eigen ogen kijken naar de schade. “Het is verschrikkelijk om te zien. We gaan met veel liefde om met de karpers. Als je ze dan met grote getalen dood op de kant ziet liggen, doet dat pijn aan je hart”. Al met al is het voor de sportvisser een trieste week. We constateren dat het nog niet eerder is gebeurd in dit meer.

Henk Jan van der Veen van Staatsbosbeheer. “Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. We gaan iedere dag bekijken of er dode vissen bijkomen. We hebben tientallen kuipen met dode vis uit het meer gehaald. Je staat er met tranen in de ogen. De afgelopen week is er ruim 50 mm water gevallen. De oorzaak ligt vermoedelijk bij gebrek aan zuurstof. We hebben met borden aangegeven dat het de komende tijd verboden is om te vissen en te voeren in de Swettepoel.


Foto/Video – Rudy Bouma/Persbureau Meter