Brandweer Groningen heeft al 161 buitenbranden geblust. (Video)

Foto - Persbureau Meter

GRONINGEN – De brandweer zit nog midden in de zomer, maar toch hebben ze nu al te maken met een ruime verdubbeling van het aantal buitenbranden in deze provincie ten opzichte van 2017. Dit heeft alles te maken met de droogte.

In 2017 rukten de brandweer in de provincie Groningen 70 keer uit voor een buitenbrand. In juni en juli van dit jaar zijn ze al 161 keer uitgerukt voor een buitenbrand. “Van die buitenbranden zijn de branden in bermen en bosschages direct te linken aan de droogte. Vorig jaar waren dat er negen, in de maanden juni en juli van dit jaar al 58.”zo laat de brandweer Groningen weten.

Ook de brandweer inzet bij

natuurbranden is gestegen van één natuurbrand in 2017 naar zeven natuurbranden in 2018. Een voorbeeld van een natuurbrand in de provincie Groningen

was de brand op een landbouwakker in Wedde op 30 juni. De verwachting is dat de cijfers nog oplopen tot het einde van de zomer. Zo heeft de brandweer Groningen

grootschalig geassisteerd bij de grote heidebrand in Wateren (Drenthe).

De brandweer spreekt

daarom deze zomer van bijzondere omstandigheden. Terwijl ze

ook

bij de brandweer te maken hebben met vakantieroosters en met de reguliere inzetten: “Ik ben erg trots op onze brandweermensen – beroeps en vrijwilligers – dat we ook onder deze omstandigheden paraat staan”, aldus Roelf Knoop, onze regionaal commandant.

Foto/Video Archief Bermbrand Nieuw Scheemda – Gerrie de Groot/Persbureau Meter

Video archief Dijkbrand Winschoten – Gerrie de Groot/Persbureau Meter