Harry Muskee overleden(Video)

Rolde – Harry ‘Cuby’ Muskee is vandaag in zijn woonplaats Rolde overleden. De al tijdens zijn leven legendarische zanger van bluesgroep Cuby + Blizzards is 70 jaar geworden en stierf aan de gevolgen van kanker. Muskee stond in juni nog op het podium van het festival Groeten uit Grolloo en trad bijna vijftig jaar op in binnen- en buitenland.

Harry Muskee is op 10 juni 1941 geboren in Assen. De muziek die hij hoort op Radio Luxemburg en The Voice of America bepaalt de richting van de Drentse jongen die voor deze muziek geboren is: de blues. Later verhuist hij naar een boerderij in Grolloo en daar maakt hij met Cuby+Blizzards, met Herman Brood en Eelco Gelling in de gelederen, ondermeer de legendarische platen ‘Desolation’ en ‘Groeten uit Grolloo’. De groep toert daarna intensief en uitputtend in binnen- en buitenland en scoort hits met klassiekers als ‘Window Of My Eyes’, ‘Somebody Will Know Someday’, ‘Another Day Another Road’ en ‘Appleknockers Flophouse’. Nummers die nog altijd in de Top 2000 staan.

Na wat bezettingswisselingen en zelfs het uiteenvallen van de band wordt in 1995 Cuby and the Blizzards nieuw leven in geblazen. Cuby komt terug met Helmig van der Vegt op toetsen, Herman Deinum op bas, Hans Lafaille achter de drums en Erwin Java als de beste opvolger van gitarist Eelco Gelling. In deze samenstelling zijn ze vijftien jaar on the road, veel langer dan de heftige eerste periode. De weg voert langs zalen, festivals en theaters. In 2009 verschijnt de laatste, door Daniël Lohues, geproduceerde CD ‘Cats Lost’. Op het met goud bekroonde album, vol typische Blizzardsblues, zingt Muskee onder meer over de verhuftering van Nederland. Naast zanger is Harry Muskee vanaf 1991 presentator en samensteller van het programma ‘Harry’s Blues’ op Radio Drenthe. In 1983 wordt zijn muzikale betekenis vervat in de film ‘De Legende’, gemaakt door Willem van der Linde en Bert Jansen.

Harry Muskee krijgt in 1968 een Edison voor de debuutlp ‘Desolation’ en ontvangt in 2007 een Gouden Harp voor zijn hele oeuvre. In 1990 wordt hij ereburger van zijn geboortestad Assen en in 1992 krijgt hij de Culturele Prijs van de Provincie Drenthe. Bovendien wordt hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau en benoemd tot cultureel ambassadeur van de Provincie Drenthe. Op 1 juni opent Harry Muskee het C+B Museum Grolloo. Bij deze gelegenheid ontvangt hij de erepenning van de Gemeente Aa en Hunze. Op zijn zeventigste verjaardag, 10 juni, krijgt hij een gouden plaat voor ‘Groeten uit Grolloo’ en het eerste exemplaar van het boek ‘Back Home’, een selectie van zijn liedteksten met foto’s van Rudy Leukfeldt. Een dag later sluit Cuby and the Blizzards het eerste Groeten uit Grolloo-festival af. Het is het laatste optreden van de roemruchte groep. Muskee had al besloten om te stoppen met intensief toeren, maar wilde nog wel een plaat maken. Harry en Daniël Lohues hadden teksten en muziek al gereed van ‘Dogs Found’, zoals het album zou gaan heten.

RTVdrenthe had vanwege het grote aantal bezoekers tijdelijk een noodwebsite in de luchtgezet om de vele bezoekers van informatie te kunnen blijven voorzien.
www.rtvdrenthe.nl
www.cubyandtheblizzards.nl
Condoleanceregister Harry Muskee

RTVdrenthe zal in het tvprogramma Drents Diep uitgebreid stilstaan bij het overlijden van Blueslegende Harry Muskee. Eerder was hij al te gast bij dit tvprogramma.
Aangepaste programmering RTVdrenthe

http://www.youtube.com/watch?v=smc2x1phqEE

Video – Adam Bazuin / Persbureau Meter