Kleuter slaapt in huis met 350kg vuurwerk; Politie maakt zorgmelding

Politie Stadskanaal

Ter Apel – In een woning aan de Markeweg in Ter Apel zijn maandagavond elf dozen illegaal vuurwerk in beslag genomen. In een auto bij het huis lagen nog eens vier dozen. De totale hoeveelheid bedroeg bijna 350 kilo. Het vuurwerk betrof onder andere zwaar meerschots-vuurwerk. De politie had een tip gekregen over de illegale voorraad. In het huis waren een 26-jarige en een 31-jarige man aanwezig. Zij worden als verdachten verhoord. Omdat in het huis een kleuter lag te slapen wordt ook een zogenoemde Zorgmelding opgemaakt.

Wanneer wordt er een zorgmelding gemaakt?
Organisaties kunnen een zorgmelding doen als zij zich zorgen maken over personen of kinderen. ‘De politie doet eigenlijk altijd een melding als er een incident is waar kinderen bij betrokken zijn’, De meeste zorgmeldingen worden door de politie gedaan. Ook kun je zelf een melding doen, bij Veilig Thuis bijvoorbeeld.

Wat gebeurt daar dan mee?
Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.

Als uit onderzoek van Veilig Thuis blijkt dat er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, worden er vervolgstappen gezet. Ouders kunnen verwezen worden naar maatschappelijke hulpverlening. Dat is dan nog op vrijwillige basis. Bij ernstige zaken wordt de Raad voor de Kinderbescherming geïnformeerd, of wordt er een melding gedaan bij de politie.