Koningin opent eerste Nederlandse importterminal voor vloeibaar aardgas

Rotterdam – Hare Majesteit de Koningin opent vrijdagmiddag 23 september 2011 Gate terminal op de Maasvlakte in Rotterdam. Gate terminal (Gas Access To Europe) is de eerste importterminal voor vloeibaar aardgas in Nederland en is ontwikkeld door N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak N.V.

Aanleiding voor het ontwikkelen van Gate terminal, als onafhankelijk distributiepunt voor Europese energiebedrijven, is de toenemende vraag en de afnemende productie van aardgas in Noordwest-Europa.
Gate terminal ontvangt het vloeibare aardgas, LNG genaamd, dat per schip wordt aangevoerd, waarna het vervolgens gasvormig wordt gemaakt voor levering aan het Nederlandse gastransportnet en levering aan Noordwest- Europese markten.
Gate terminal beschikt over drie opslagtanks, een aanlegsteiger en verdampingsinstallaties. De tanks zullen ieder een opslagcapaciteit hebben van 180.000 m3. De doorzetcapaciteit van de terminal bedraagt 12 miljard m3 aardgas per jaar en kan in de toekomst worden uitgebreid tot 16 miljard m3 per jaar.

Foto – Archief Persbureau Meter