Nieuwe corona maatregelen, beperking sociale contacten, zware boetes bij overtreding

Den Haag – Premier Rutte en Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben op een persconferentie nieuwe corona-maatregelen bekend gemaakt. De beperking van sociale contacten word aangescherpt om ouderen en kwetsbare te beschermen en te voorkomen dat het zorgstelsel niet overbelast raakt. De overheid gaat aan mensen en bedrijven die zich niet aan de maatregelen houden boetes opleggen. De boetes voor bedrijven kunnen oplopen tot 3000.- euro en voor mensen 400,- euro.

Het advies van RIVM om alleen nog naar buiten te gaan als dat noodzakelijk is en 1.5m afstand te houden word aangescherpt.

– Alle samenkomsten, evenementen, feesten, ook voor groepen minder dan 100mensen zijn verboden tot 1 juni.
– Contact beroepen als kappers en nagel stylisten krijgen het advies tot sluiten.
– Maximaal 3 bezoekers in huis.
– Alleen boodschappen
– Alleen naar buiten

Handhaving

Locaties sluiten
Burgemeesters hebben via een noodverordening de mogelijkheid gekregen om locaties te sluiten zoals parken, stranden, winkelcentra in verband met de gezondheid van bezoekers.

Groepsverbod
Ook krijgt de gemeente de bevoegdheid om een groepsverbod in te stellen bij stranden parken en wijken. Als er geen 1.5m afstand word gehouden.

Boetes
Winkels word verplicht klanten 1.5m afstand te laten houden. Winkels kunnen verplicht worden een deur-beleid te gaan voeren. Houden winkels zich niet aan de regels dan worden ze gesloten of krijgen een bestuurlijk en strafrechtelijk boete.

Quarantaine
Als er 1 gezinslid koorts heeft moet het hele gezin in thuisisolatie.

Bron. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/23/aangescherpte-maatregelen-om-het-coronavirus-onder-controle-te-krijgen