13 hennepkwekerijen ontmanteld tijdens noordelijke rooidag

Assen Noord Nederland, 06-09-2011 • De politie Drenthe, Groningen en Fryslân hebben dinsdag 13 hennepkwekerijen ontmanteld. Tijdens deze acties werden zeven personen aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten omdat een aantal onderzoeken nog lopen. Deze noordelijke rooidag maakte deel uit van een landelijke dag, waarbij in heel Nederland hennepkwekerijen werden ontmanteld.

Drenthe

In Drenthe bezocht de politie zes adressen waarvan het vermoeden bestond dat daar een hennepkwekerij was gevestigd. Op drie locaties in Assen werd hennep aangetroffen. In twee gevallen ging het om hennepplanten die achter in de tuin van de betreffende woningen stonden. Eén van deze bewoners werd aangehouden omdat in de tuin ook een gestolen fiets werd aangetroffen. Op een ander adres in Assen werd in een woning een hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij was nog in aanbouw en planten werden dan ook niet aangetroffen. De elektriciteit voor deze kwekerij was illegaal afgetapt.

Groningen

In Groningen, Winschoten en Stadskanaal werden 16 locaties bezocht, waarvan er op tien locaties hennepkwekerijen werden aangetroffen. In totaal werden 1000 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd. Vorige week werden in Groningen ook al op twee locaties hennepkwekerijen opgerold. De twee stonden op het programma voor vandaag, maar moesten eerder worden bezocht omdat ze anders door de kwekers waren leeggehaald.

Fryslân

Ook in Fryslân kwamen agenten in actie om hennepkwekerijen te ontmantelen. In Leeuwarden, Drachten, Huns, Sneek, Tzum en Twijzel werden tien woningen bezocht. In drie woningen in Leeuwarden, Huns en Twijzel worden hennepkwekerijen aangetroffen. Die in Twijzel was onlangs geoogst en de agenten troffen dan ook twee lege kweekruimtes aan. In het pand bevond zich ook een vrouw uit China. Zij werd door de agenten aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. In twee woningen in Huns en Leeuwarden was het wel raak. Daar werden respectievelijk 250 en 126 hennepplaten aangetroffen. Beide bewoners werden eveneens aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Ook in de tuin van een woning in Leeuwarden vonden agenten een aantal hennepplaten. Deze planten werden door de agenten verwijderd. Tijdens de henneprooidag bezochten agenten ook een maïsveld in de omgeving van Jubbega. Daar werden 29 hennepplanten aangetroffen en vernietigd.

De politie in Noord Nederland pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Blijf hennepteelt melden!
Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Bel de politie via 0900-8844 (lokaal tarief) of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 (gratis).

Foto – Archief Persbureau Meter