Invallen in grown shops Groningen

Groninger Politie doet grootscheepse drugsactie door heel Nederland
Aandacht voor hennep, georganiseerde criminaliteit en ontneming van crimineel geld.
Groningen , 07-04-2011 • De politie heeft woensdag in de stad Groningen en op diverse plaatsen buiten de provincie in 24 panden zoekingen gedaan. De actie was gericht op de aanpak van hennepteelt en hennephandel, uitvoer van hennep en georganiseerde criminaliteit. Bovendien richtte de politie zich samen met het Openbaar Ministerie op het ontnemen van financiën en goederen die zijn verkregen uit criminele activiteiten. De politie heeft drie personen aangehouden.

Zoekingen

De zoekingen werden gedaan in woningen, garageboxen en bedrijfspanden waaronder twee growshops en een coffeeshop. De meeste locaties bevinden zich in de stad Groningen. Daarnaast werd ook gezocht in panden in Leiden, Woerden, Drachten, Leeuwarden, Assen en de gemeente Midden-Drenthe. De actie was zo georganiseerd dat de panden zo goed als op hetzelfde moment werden betreden.

Resultaten

– Bij de grootscheepse hennepactie zijn diverse hoeveelheden softdrugs in beslag genomen. Hoewel de politie nog bezig is met de afhandeling en de telling, gaat het vooralsnog om ruim 60 kg softdrugs/hennep en meer dan 6.000 hennepplanten/stekken. Daarnaast is beslag gelegd op enkele tienduizenden euro’s, twee auto’s, sieraden en een huis. De politie nam verder meerdere computers, tv’s, drie al dan niet echte vuurwapens, een aantal valse paspoorten en een grote hoeveelheid administratie in beslag. In een van de panden in de stad Groningen werd een complete hennepdrogerij aangetroffen. Verder is de nodige apparatuur voor het in werking houden van hennepkwekerijen aangetroffen en verwijderd.

– Een kwekerij in de binnenstad van Leiden werd door de politie Hollands Midden ontruimd. Hier werden ruim 4000 hennepplanten aangetroffen. Tevens bleek illegaal stroom afgetapt te worden waardoor de kans op brandgevaar in het pand aanwezig was. In Drachten werd een, inmiddels afgesloten kwekerij aangetroffen. Wel bleek de apparatuur voor een kwekerij nog aanwezig. Dit werd door de politie verwijderd. In Assen werden op verschillende plaatsen 5 kwekerijen ontdekt en ontmanteld. Ook hier werd illegaal stroom afgetapt.

– De drie aangehouden verdachten, afkomstig uit Groningen en Assen, 38, 50 en 37 jaar oud, zijn ingesloten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Vervolgonderzoek

De actie van woensdag maakt deel uit van een onderzoek naar de handel in softdrugs en de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het onderzoek is een half jaar geleden gestart. Bij de zoekingen van woensdag is veel informatie binnengekomen. Met die informatie gaat het onderzoeksteam verder aan de slag.

Samenwerking

De actie startte woensdag tegen het eind van de middag. Bij de actie, waarbij doorzoekingen werden gedaan in woningen, garageboxen en bedrijfspanden, waren door heel Nederland zo’n 250 politiemensen actief. Tevens waren 8 officieren van justitie betrokken bij de actie en 10 rechter commissarissen. De politie maakte tijdens de actie gebruik van een helikopter en er werden enkele zoekhonden ingezet. De actie werd ondersteund door medewerkers van het Bureau Ontnemingen Openbaar Ministerie (BOOM) en financieel rechercheurs.

video – Martin Nuver