39.019 deelnemers haalden de Finish tijdens Nijmeegse wandel4daagse (Video)

Foto/Video - Janet Smit/Persbureau Meter

Nijmegen – Op vrijdag 21 juli hebben 39.019 wandelaars de finish van de 105de 4Daagse gehaald. Een van die wandelaars was onze correspondente Janet Smit uit Assen. Een hele mooie prestatie en dat met pijnlijke blaren. Na een feestelijke intocht op de Via Gladiola hebben zij hun beloning, het officiële en Koninklijk erkende 4Daagsekruis, ontvangen. De weergoden waren de deelnemers dit jaar goed gezind. Op een enkele fikse bui na waren de weersomstandigheden zeer gunstig. Dinsdagmiddag was het nog zomers warm. Daarna daalde de temperatuur naar aangename waarden. Voor het eerst sinds 2019 liepen de 43.363 aangemelde deelnemers weer door de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. De 50km-deelnemers deden ook Arnhem aan. Vorig jaar kwam deze zogenaamde Blauwe Dinsdag door extreme hitte te vervallen.
Safety car. Dit jaar vond er op de vier wandeldagen een pilot met een safety car plaats. Deze nieuwe veiligheidsmaatregel werd voor het eerst ingezet om de veiligheid van de voorste wandelaars en rolstoelers te kunnen garanderen. Achter de safety car hebben zij de garantie dat het parcours volledig veilig en gereed is, voorzien van alle faciliteiten als medische verzorging, afzettingen en controleposten. Hoewel de snelle lopers en rolstoelers moesten wennen aan het idee van de safety car toonden zij begrip voor de organisatie en deze maatregel.
De ruim 39.000 deelnemers die vrijdag de eindstreep bereikten vierden feest met honderdduizenden toeschouwers langs de kant. Van Cuijk tot Nijmegen stond het publiek vaak rijen dik langs de route en werd het wandellegioen overladen met gladiolen. Het hoogtepunt voor veel deelnemers was, zoals ieder jaar, de bijna drie kilometer lange intocht op de Via Gladiola.
Dit jaar is de app van de 4Daagse door meer dan 200.000 mensen gebruikt, zijn er ruim 15.000 in-app selfies gemaakt en konden er op het hoogtepunt meer dan 25.000 wandelaars met LiveTracking worden gevolgd.
Marsleider Henny Sackers: ‘Na drie woelige jaren als marsleider kon ik vandaag niet anders dan met grote trots terugkijken op een volwaardige 4Daagse en een geweldige week. Ik verheug me erop om ook de komende vijf jaar verder te bouwen aan dit prachtige evenement.’
De 106de editie van de 4Daagse vindt plaats van 16 tot en met 19 juli 2024.