Anti-Zwarte Piet-demonstranten blokkeren raadsvergadering gemeente Emmen

Foto/Video: Klaas Lunshof - Persbureau Meter

Emmen – Anti-Zwarte Piet-demonstranten hebben maandagmiddag een raadvergadering van de gemeente Emmen stilgelegd. De demonstranten vielen het gemeentehuis binnen, omdat ze boos zijn dat in Emmen bij de intocht van Sinterklaas nog Zwarte Pieten zijn. Een tiental actievoerders zaten op de publieke tribune en stonden tijdens de raadsvergadering op en liepen naar het midden van de raadszaal, riepen leuzen als “Kick out Zwarte Piet” en toonden een spandoek. De demonstranten mochten hun verhaal doen waarna ze verzocht is de zaal te verlaten. Toen de actiegroep hier geen gevolg aangaf heeft de politie ingegrepen en de demonstranten verwijderd. De verantwoordelijkheid voor de actie is opgeëist door Extinction Rebellion.

Reactie gemeente Emmen

Deze actie was niet aangekondigd. De burgemeester heeft de groep alle ruimte gegeven om hun verhaal te doen en gevraagd of ze daarna de raadszaal wilden verlaten, zodat de raadsvergadering voortgezet kon worden. De actiegroep weigerde dit en bleef zitten. Om de raadsvergadering voort te kunnen zetten, heeft de gemeente de politie gevraagd om te helpen bij het verwijderen van de actiegroep.

Wij geven geen subsidie aan onze sinterklaas comités of activiteiten waar zwarte piet bij betrokken is. Met de sinterklaascomités zijn we in gesprek over het uiterlijk van de pieten. Wij geven daarmee ruimte aan alle meningen.