Bolbliksem in woning in Meppel(Video)

Meppel – En bliksem inslag in een woning in het Drentse Meppel Dinsdag laat op de avond. Drenthe was het laatste aan de beurt en hoewel het weer leek mee te vallen bleek de Bliksem toch aan de Jan Steenstraat in een woning te zijn geslagen. Door de inslag in het dak is de aardlekschakelaar doorgebrand en daardoor is kreeg de meterkast een fikse elektrische ontlading en kwam zwartgeblakerd uit de strijd. Meerdere elektrische apparaten zijn door de inslag vermoedelijk onbruikbaar geworden. Dat zal in de loop van de woensdag duidelijk worden.

De brandweer heeft het dak nog bekeken of er nog vuurhaarden aanwezig waren. Met de warmtecamera werd er geen warmte meer waargenomen en dus ook geen brand.
Volgens een buurtbewoner was er een vuurbal te zien, waarna een harde knal volgde. De bliksem sloeg niet alleen in de woning in, maar ook in een boom die naast het huis staat. Het zou hier dan gaan om een zogenaamde bolbliksem.
Door de inslag zijn in meerdere woningen de aardlekschakelaars in de meterkast eruit gevlogen. Gelukkig konden de schakelaars bij de andere woningen weer omgezet worden en leek er geen schade te zijn.

Na de controle van het dak is de brandweer weer teruggegaan naar de kazerne. De bewoners kunnen terug naar hun woning en moeten wachten op Enexis, om te kijken of de stroom weer hersteld kan worden. Het is nog niet bekend of de bewoners vanavond in hun woning kunnen slapen.