Botulisme in Assen (Video)

Foto - Erik Smit/persbureau Meter

ASSEN – De 15 dode eenden en waterhoentjes die vorige week zijn aangetroffen in het Havenkanaal in Assen, zijn besmet met botulisme.

Het gaat om een milde vorm die ongevaarlijk is voor mensen. De gemeente adviseert mensen om niet in het Havenkanaal te gaan zwemmen of vissen. Langs het kanaal zijn borden geplaatst om mensen te waarschuwen.

De gemeente en het waterschap blijven de situatie monitoren. De gemeente controleert het water dagelijks op dode vissen en watervogels. Mochten mensen dode dieren aantreffen in het Havenkanaal, dan is het advies deze niet aan te raken en de exacte locatie aan de gemeente te melden via 14 0592 of info@assen.nl

Botulisme
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof (botuline) af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen.

Foto/Video – Erik Smit/Persbureau Meter