Brandweer blust brand in eeuwenoude boom(Video)

Foto/Video - Ruben/Thijs Huisman/Persbureau Meter

Paterswolde – Op het landgoed De Braak bij het Drentse Paterswolde is maandagavond een brand ontstaan in een eeuwen en waardevolle oude beuk. Vermoedelijk is er sprake van brandstichting. De brandweer van Eelde werd omstreeks 21:55 uur gealarmeerd.

Bij locatie van de brand was moeilijk voor de brandweer te bereiken. Toen de brandweer ter plaatse kwam troffen zij de rokende boom aan. De brand was moeilijk te blussen en de brandweer van Eelde is bijna 1,5 uur bezig geweest met bluswerkzaamheden. Het blus water werd uit een naastgelegen vijver gehaald.

Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De toezichthouder van natuurmonumenten ( de eigenaar van de boom) heeft laten weten dat de woordvoerder van hun morgen met een verklaring komt.

Landgoed De Braak in Paterswolde bestaat uit een monumentaal parkbos met vijvers, imposante bomen en weilanden. Het parkbos is door tuinarchitect Roodbaard in de negentiende eeuw in de landschapsstijl ontworpen. In het voorjaar staan de percelen voor landhuis De Braak vol met allerlei bloeiende stinsenplanten.