Brandweer Haren blust schoorsteenbrand net op tijd(Video)

Haren – Aan de Lorentzweg 6 in het Groningse Haren heeft zondagavond een schoorsteenbrand gewoed. De bewoners van de woning waren op het moment van de brand thuis en constateerden de brand in de schoorsteen.
Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. De bewoners hebben een stookverbod gekregen. Pas als de schoorsteenveger de schoorsteen schoon heeft gemaakt en de bewoners hiervan een certificaat kunnen tonen wordt het stookverbod opgeheven. Het stookverbod is ervoor om de brandweer niet nog een keer in actie te laten komen bij dezelfde schoorsteen. Bij de inzet van de brandweer bij een schoorsteenbrand wordt de schoorsteen zoveel mogelijk geschoond van roet zodat er geen vuur of smeulend materiaal meer in de schoorsteen zit die het rookkanaal nogmaals in vuur een vlam kan zetten. Dit gebeurt met een zogenaamde ramoneur. Toch wijst de brandweer erop dat de brandweer de schoorsteen niet helemaal schoon maakt omdat daar een schoorsteenveger voor is. Ook inspecteert ze de schoorsteen niet op door de brand opgelopen scheuren of andere beschadigingen. Dat doet namelijk een schoorsteenveger wel.
Een ramoneur is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven. De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en kool resten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega’s beneden opgevangen en afgeblust.
De personeelsvereniging van de brandweer Purmerend is vernoemd naar dit stuk gereedschap, “De Ramoneur”.
In haren werd de hoogwerker van Groningen ingezet omdat de schoorsteen moeilijk bereikbaar was, zodat er volgens de richtlijnen van de Arbowet veilig kon worden gewerkt. Bovendien werd met een warmtebeeld camera gekeken of er nog brandhaarden waren. Dat de brandweer er net op tijd bij was voordat de schoorsteenbrand zich kon uitbreiden in de woning bleek want de brandweer constateerde dat de muren al heet weren.

Foto/Video – Martin Nuver/Persbureau Meter