Celstraffen tot 2,5 jaar geëist voor BTW Caroussel fraude

Den Haag – Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Zutphen gevangenisstraffen tot 30 maanden geëist tegen vier verdachten die zich op grote schaal bezighielden met valsheid in geschrift en oplichting van de belastingdienst middels een BTW-caroussel fraude. De schatkist heeft naar schatting zo’n 3 miljoen euro misgelopen door de fraude van deze criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie vindt dat deze vorm van fraude de soliditeit van de overheidsfinanciën fors aantast, evenals de concurrentiepositie van het bonafide bedrijfsleven.

Uit onderzoek door de FIOD is gebleken dat de organisatie nieuwe auto’s van merken als Mercedes, BMW en Audi uit Duitsland naar Nederland haalde. In Duitsland hoeft er dan geen omzetbelasting (oftewel: Belasting over Toegevoegde Waarde – BTW) betaald te worden. Voor export naar een ander Europees land geldt namelijk het zogenaamde ‘nultarief’. Dit om te voorkomen dat er binnen Europa twee maal BTW afgedragen moet worden. Uit onderzoek door de FIOD bleek dat de criminele organisatie ook in Nederland geen BTW betaalde. Ze lieten het bedrijf dat de auto’s naar Nederland haalde ‘ploffen’, dat wil zeggen failliet gaan. Ze huurden diverse katvangers in die de bedrijven op hun naam zetten. Vlak voor het faillissement werden de auto’s doorverkocht aan een ander bedrijf, dat zogenaamd niet wist dat de BTW nog niet betaald was. Daarnaast hebben verdachten geprobeerd 11 auto’s te onttrekken aan beslag.

De verdachte die 30 maanden tegen zich hoorde eisen, was volgens het Openbaar Ministerie de leider van de criminele organisatie die zich met de BTW-carrousel bezighield. Hij regelde de import van auto’s uit Duitsland en de katvangers. De officier van justitie vindt een forse gevangenisstraf op zijn plaats: ,,Het hoeft geen betoog hoe ernstig ontwrichtend de BTW-carrousel fraude is. Het zorgt voor oneerlijke concurrentie met bedrijven die hun fiscale verplichtingen wel netjes nakomen,” zei de officier van justitie op zitting.

Tegen de andere drie verdachten die zich vandaag voor de rechter moesten verantwoorden eiste de officier van justitie straffen uiteenlopend van een werkstraf van 240 uur tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden. Zij hadden een meer ondersteunende rol binnen de organisatie. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Foto – Archief Persbureau Meter