Demonstratie studenten in Groningen tegen het leenstelsel(Video)

Foto/Video - DrentsNieuws/Persbureau Meter

GRONINGEN – De demonstratie in Groningen, een samenwerking tussen de Groninger Studentenbond (GSb), FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), is goed verlopen. Er kwamen zo’n 150 studenten op de manifestatie af.

De studenten gingen begin februari in Groningen ook al de straat op om actie te voeren tegen het leenstelsel.
In 2014 werd het leenstelsel ingevoerd, studenten kregen vanaf dat moment geen basisbeurs meer, maar moesten lenen voor hun studie. Gemiddeld leent een student 700 euro per maand en loopt de studieschuld per student al snel op tot 35.000 euro. Inmiddels is de totale studieschuld opgelopen tot boven de 21 miljard euro.
De demonstratie in Groningen is de eerste in een reeks van vier grote demonstraties in verschillende studentensteden. Op 12 maart zijn er demonstraties in Utrecht en Zwolle en op 13 maart gaan studenten in Amsterdam de straat op. Op 15 maart is er tot slot een mars in Wageningen met studenten uit het hele land.

De demonstratie is onderdeel van de NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond. Zij voeren actie voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie.