Hinderen van hulpverleners vanaf 1 januari zwaarder gestraft

archief - Hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk in Rolde

Assen – Geweld tegen hulpverleners wordt vanaf 1 januari zwaarder bestraft. De maximumstraf voor het hinderen van hulpverleners gaat omhoog van één naar drie maanden. Het komt met regelmaat voor dat agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden te maken krijgen met agressief gedrag van burgers. Nieuw is ook dat het voor de strafbaarheid straks niet meer uitmaakt waar het hinderen van hulpverleners gebeurt. Nu is dat nog beperkt tot de openbare weg.

Zwaardere straffen
De maximumstraf voor het hinderen van hulpverleners gaat omhoog van één naar drie maanden gevangenis. Eerste en tweede kerstdag werden in Rolde politie agenten ernstig gehinderd in hun werk en bekogeld met zwaarvuurwerk.

Een 17-jarig meisje uit Assen werd aangehouden voor geweld tegen politiemensen. Ze gedroeg zich vervelend en schold agenten uit. Toen een agent haar daarop aansprak werd deze geschopt. Het meisje spuugde even later een agent in het gezicht. Het meisje bleek onder invloed van alcohol en drugs.

Een 18-jarige jongeman uit Smilde is ingesloten omdat hij agenten meerdere keren beledigde. Hij werd aangesproken omdat hij mogelijk zwaar vuurwerk afstak. De tiener werd daarbij zo vervelend dat hem drie keer verstaan werd gegeven om zich te gedragen. Nadat hij zich opnieuw kwetsend uitliet werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Zo moest in 2019 met oud en nieuw de ME worden ingezet in Geesbrug omdat de politie en brandweer met flessen en zwaar vuurwerk werden bekogeld.

Eerder ging het mis in Elim waar in 2017 de ME moest worden ingezet omdat 70 jongeren de politie bekogelde met zwaar vuurwerk.

Bron: Ministerie van justitie en veiligheid