Jaarwisseling in Noord-Nederland, Ongevallen, branden en geweld tegen hulpverleners

Groningen – Na een drukke jaarwisseling maakt de politie de balans op. Hoewel in heel Nederland diverse kinderen ernstig gewond raakten door vuurwerk, waren er ook veel ongevallen en geweld tegen hulpverlening.

Nederland
Door vuurwerk raakte een 8-jarig meisje uit Dronryp en een 13-jarige uit Lelystad gewond. In Heerenveen liep een 23-jarige vrouw door vuurwerk oogletsel op.

In Arnhem zijn een vader en zijn 4-jarige zoontje om het leven gekomen na dat ze door vuurwerk vast kwamen te zitten in een lift.
Iemand had vuurwerk in de portiek van de flat gegooid en brandgesticht waardoor de stroom uitviel. Hun 36-jarige moeder en een 8-jarig dochtertje raakten gewond. Twee tieners van 12 en 13 zijn opgepakt voor de fatale brand.

In Zwolle werd een 52-jarige Zwollenaar dood geschoten. In Hoogezand is bij een overval een vrouw door een man met een bivakmuts neergeschoten en in Nieuw-Amsterdam raakte een 69-jarige vrouw met haar auto te water en overleed later in het ziekenhuis.

Het Noorden
In Noord-Nederland was er ook met de jaarwisseling weer sprake van geweld tegen hulpverleners.In Nieuwe Pekela bluste de brandweer een brandje op straat. Terwijl brandweerlieden naast de brandweerwagen stonden, gooiden omstanders een vuurwerkbom onder de bluswagen. Een agente, die vlakbij de bluswagen stond, raakte lichtgewond aan haar gezicht. In Muntendam werden vier politieagenten, die bezig waren met de hulpverlening bij een woningbrand, beschoten met een lawinepijl. Zij liepen gelukkig geen letsel op. Tot op heden werden voor deze incidenten geen verdachten aangehouden. De politie doet onderzoek naar wie de pijl heeft afgeschoten. Hierbij worden nadrukkelijk getuigen gezocht. Mensen die meer informatie hebben of iets hebben gezien, worden gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Incidenten provincie Groningen
In Hoogezand vond rond 22.00 uur een overval op een woning aan de Transportweg plaats. Een man met een bivakmuts heeft daarbij geschoten, waardoor een vrouw lichtgewond raakte. De politie doet onderzoek naar de verdachte en komt graag in contact met getuigen.

In de stad Groningen kwamen enkele meldingen van zakkenrollerij binnen. Daarop hebben agenten, die specifiek surveilleerden op verdachten van zakkenrollerij, een aanhouding verricht. In de vroege ochtend waren in de binnenstad van Groningen nog enkele opstootjes, waarbij het uitgaanspubliek met elkaar slaags raakte. Daarbij werden vier aanhoudingen verricht. In de Merelstraat in Groningen was een man uit eigen beweging een vreugdevuur ingelopen. Hij liep daardoor brandwonden op. Het slachtoffer is voor verdere medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Incidenten provincie Drenthe
In Hoogeveen was er rond 22.30 uur een grote brand in de Juliana van Stolbergschool aan de K. de Raadstraat ontstaan. De politie houdt rekening met brandstichting en doet onderzoek naar de toedracht. In Gasselte bedreigde een 83-jarige man jeugd op straat die vuurwerk aan het afsteken waren. Hij gebruikte daarbij een antiek vuurwapen. Agenten namen het wapen in beslag. Zij maken proces-verbaal op tegen de verdachte. Rondom horecagelegenheden in Assen, Emmen en Hoogeveen waren kleine opstootjes ontstaan. Hierbij werden diverse aanhoudingen verricht.