Jongeren misdragen zich tegen politie en gooien zwaar vuurwerk

Rolde – Diverse jongeren hebben zich afgelopen nacht misdragen tegen de politie in en nabij de Hoofdstraat van Rolde. Zo werd met zwaar vuurwerk gegooid en keerden diverse jongeren zich tegen agenten.

Politiemensen waren tijdens de avond en nacht van eerste kerstdag juist aanwezig om toezicht te houden tijdens de stapavond in het dorp om deze stapavond voor bezoekers veilig en voor iedereen gezellig te laten verlopen.

Tijdens de avond zijn verschillende boetes uitgedeeld. Twee personen werden aangehouden. Een 17-jarig meisje uit Assen werd aangehouden voor geweld tegen politiemensen. Ze gedroeg zich vervelend en schold agenten uit. Toen een agent haar daarop aansprak werd deze geschopt. Het meisje spuugde even later een agent in het gezicht. Beide agenten hebben aangifte tegen de tiener gedaan. Het meisje bleek onder invloed van alcohol en drugs. Haar thuisfront is op de hoogte gesteld van haar gedrag en aanhouding.

Een 18-jarige jongeman uit Smilde is ingesloten omdat hij agenten meerdere keren beledigde. Hij werd aangesproken omdat hij mogelijk zwaar vuurwerk afstak. De tiener werd daarbij zo vervelend dat hem drie keer verstaan werd gegeven om zich te gedragen. Nadat hij zich opnieuw kwetsend uitliet werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De politie neemt geweld tegen eigen collega’s en andere hulpverleners zeer serieus. Waar tijdens Kerst veel mensen samenzijn om met familie en vrienden de feestdagen te vieren, staan hulpverleners klaar om toezicht te houden of hulp te bieden als dat nodig is. Daarbij past nooit agressie of geweld tegen hulpverleners.

Zwaardere straffen
De straffen die staan op het hinderen van hulpverleners worden vanaf 1 januari 2020 verhoogd.
De maximumstraf voor het hinderen van hulpverleners gaat omhoog van één naar drie maanden gevangenis. Het komt met regelmaat voor dat agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden te maken krijgen met agressief gedrag van burgers. Nieuw is ook dat het voor de strafbaarheid straks niet meer uitmaakt waar het hinderen van hulpverleners gebeurt. Nu is dat nog beperkt tot de openbare weg.