Havelte – De Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Bertholee reikte voor het eerst het “sculptuur operationeel optreden” uit aan Libanon veteranen. Het door Jeroen Gerlofs speciaal ontworpen sculptuur werd uitgereikt aan 21 veteranen en aan de nabestaanden van een overleden veteraan.. De Libanon veteranen verdienen deze waardering voor hun inzet op 22 augustus 1979 in het dorpje Qana in Libanon.

Met deze uitreiking spreekt de commandant van de landmacht zijn waardering uit voor de `buitengewone toewijding` en het `bijzonder loffelijk optreden` van de Libanon veteranen. Zij kwamen op 22 augustus 1979 onder vijandelijk vuur te liggen in het dorpje Qana toen zij een Fiji bataljon te hulp kwamen. Drie Nederlandse UNIFIL militairen raakten gewond, waarvan één zeer ernstig. De eenheid wist de gewonden in veiligheid te brengen.

Na enige tijd wist de tegenstander de Fiji soldaten gevangen te nemen, waarna ze hen als schild tegen de UNIFIL militairen gebruikten. De blauwhelmen werden zo gedwongen hun wapens neer te leggen. Ze werden vervolgens fysiek en psychisch ernstig bedreigd. De Nederlandse militairen doorstonden de gevangenneming en gijzelname op respect afdwingende wijze.

Het is de eerste keer dat het sculptuur operationeel optreden wordt uitgereikt. In 1983 ontving de zendende eenheid, 44 Pantserinfanteriebataljon, al het `Bronzen Schild` voor haar inzet in Libanon onder de vlag van UNIFIL. De uitreiking van de sculptuur vindt plaats op de Johannes Postkazerne in Havelte.

Foto – Rene Lunshof/Persbureau Meter

error: Alert: Copyright ©Persbureau Meter