Militairen en brandweer gaan samenwerken bij natuurbrandbestrijding

’t Harde -Op het Artillerie Schiet Kamp bij ’t Harde hebben minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, minister Hennis-Plasschaert van Defensie en de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland John Berends afspraken over samenwerking bij de bestrijding van natuurbranden vastgelegd. Dit past in de ambitie van beide ministers om de civiel-militaire samenwerking te versterken. Eind 2012 zijn er door de ministers afspraken gemaakt over de versterking van deze samenwerking. De bewindslieden spraken toen uit warme voorstander hiervan te zijn. Doel van de samenwerking is meer veiligheid voor hetzelfde geld.

Minister Opstelten: “Civiel-militaire samenwerking werkt. Ik ben daarom tevreden met dit convenant. Het is een bevestiging van de goede samenwerking tussen beide ministeries. Samen kan je altijd meer, ook bij de bestrijding van natuurbranden.”

Met de ondertekening van het convenant zijn de procedures vastgelegd op grond waarvan Defensiehelikopters en het heliteam van de brandweer van de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland kunnen worden ingezet.

Daarnaast is er gesproken over de nieuwe Defensie Natuurbrandbestrijding Ondersteunings Module (DNOM). Hierdoor kan Defensie, op verzoek van een veiligheidsregio, materieel leveren dat helpt bij de bestrijding van een natuurbrand. De DNOM kan bestaan uit diversiteit aan middelen van Defensie waaronder een shovel die in staat is om het terrein toegankelijk te maken, een bergingsvoertuig voor het lostrekken van brandweervoertuigen en een brandstofvoertuig voor het aftanken van brandweerauto’s. Daarnaast bestaat de module uit materieel om brandgangen en tijdelijke wegverharding te creëren, gewonden én evacués te vervoeren, een mobiele keuken en containers.

Foton – Archief Persbureau Meter