Monumentale boom in brand gestoken(Video)

Foto/Video - Thijs/Ruben Huisman/Persbureau Meter

Paterswolde – Dinsdag was natuurmonumenten nog steeds bezig om water in de eeuwenoude boom te pompen om zo het vuur in de boom te doven. Ze hopen hiermee de honderden jaren oude boom te kunnen redden. Pas in het voorjaar zal blijken of de beuk de vuuraanslag heeft overleeft. Het is nu wel duidelijk dat het vuur in de boom door brandstichting is ontstaan. Buurtbewoners Olaf Huisman heeft de brandstichters gezien en ook Bart Zwiers boswachter van natuurmonumenten gaat ervan uit dat de boom in brand is gestoken.

Op het landgoed De Braak bij het Drentse Paterswolde was maandagavond namelijk een brand ontstaan in een eeuwen en waardevolle oude beuk.

De locatie van de brand was moeilijk voor de brandweer te bereiken. Toen de brandweer ter plaatse kwam troffen zij de rokende boom aan. De brand was moeilijk te blussen en de brandweer van Eelde is bijna 1,5 uur bezig geweest met deze bluswerkzaamheden. Het blus water werd uit een naastgelegen vijver gehaald.

Landgoed De Braak in Paterswolde bestaat uit een monumentaal parkbos met vijvers, imposante bomen en weilanden. Het parkbos is door tuinarchitect Roodbaard in de negentiende eeuw in de landschapsstijl ontworpen. In het voorjaar staan de percelen voor landhuis De Braak vol met allerlei bloeiende stinsenplanten.