Nederland in Lockdown; Hoe nu verder?

Foto: Yoell Schonewille - Persbureau Meter

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken ziet de overheid een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, wordt er nu ingegrepen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

Foto: Melarno Kraan – 112groningen.nl

Overzicht van maatregelen
Met ingang van dinsdag 15 december tenminste tot en met 19 januari:

Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
Ontvang thuis maximaal 2 personen ouder dan 13 jaar

Aantal locaties sluiten:
– Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen)
– Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
– Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc
– Dierenparken, pretparken, etc
– Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc
– Restaurants en café’s
– Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
– Dringend advies om thuis te werken
– Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
– Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen
– Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland
– Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan

Van 16 december tot en met tenminste 17 januari bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Er zijn uitzonderingen.
– Op 24, 25 en 26 december mag je thuis 3 mensen van 13 jaar of ouder ontvangen
– De zorg moet zoveel toegankelijk blijven. Uitvoerders van (para)medische beroepen mogen doorwerken.
– Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten.
– Servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen open blijven
– Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open. Het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties blijven ook open.
– Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk.
– Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen.
– Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.

Blijf thuis
Blijf dus zo veel mogelijk thuis, ook tijdens de feestdagen. We weten dat dat een effectieve manier is om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Als we minder mensen ontmoeten, is er minder kans om anderen te besmetten en kan het coronavirus zich lastiger verspreiden.

Thuiswerken blijft daarom ook de norm, tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan. Daarnaast adviseert het kabinet om thuis per dag niet meer dan 2 gasten vanaf 13 jaar te ontvangen. Op 24, 25 en 26 december geldt een uitzondering: dan mogen er maximaal 3 gasten per dag op bezoek komen, exclusief kinderen tot 13 jaar. Voor buiten geldt de groepsgrootte van maximaal 2 personen, ook tijdens de kerstdagen. Reis niet en boek geen reizen tot medio maart, tenzij strikt noodzakelijk. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand, en alleen buiten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

De basisregels veranderen niet. We houden 1,5 meter afstand van mensen uit een ander huishouden. We wassen vaak onze handen, bijvoorbeeld als je ergens binnenkomt of voor je gaat eten. En bij klachten, hoe mild ook, blijven we thuis, gaan niet naar buiten of bij anderen op bezoek en we laten ons testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven.

Het is belangrijk dat we ons allemaal aan deze adviezen houden. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de lockdown zo kort mogelijk duurt. Op 12 januari zal het kabinet beoordelen welke maatregelen na 19 januari nog nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Bron. Rijksoverheid.nl

Bekijk de volledige lijst met uitgezonderde contactberoepen.

Zie de complete lijst van winkels die wel open zijn.