Nieuwe koers kabinet: “Waarden Nederlandse samenleving centraal in integratiebeleid”

Den Haag – In het integratiebeleid horen volgens het kabinet de Nederlandse samenleving en de waarden waarop deze berust centraal te staan. Van mensen die zich in Nederland willen vestigen wordt verwacht dat zij hun bijdrage leveren aan versterking van de maatschappelijke samenhang en betrokkenheid en burgerschap tonen. Het stellen van eisen aan immigranten is gerechtvaardigd, omdat de samenleving die eisen ook stelt aan de eigen burgers. Dit staat in de brief aan de Tweede Kamer over integratie, binding en burgerschap van minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Met deze koerswijziging neemt het kabinet afstand van het relativisme dat besloten ligt in het model van de multiculturele samenleving. Het integratiebeleid gaat uit van een samenleving die weliswaar, mede onder invloed van de migranten die zich hier vestigden, verandert, maar die niet uitwisselbaar is voor welke andere samenleving dan ook.

Een meer verplichtend integratiebeleid is volgens het kabinet nodig om te voorkomen dat onze samenleving uit elkaar groeit, mensen langs elkaar heen gaan leven en uiteindelijk niemand zich meer thuisvoelt in ons land.

In zijn brief stelt Donner dat integratie niet de verantwoordelijkheid is van de overheid, maar van degenen die zich in Nederland vestigen. Het gaat erom dat elke burger zijn steentje bijdraagt aan de Nederlandse samenleving door verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen bestaan, zijn omgeving en de samenleving als geheel. Zo wordt van mensen die hier naar toe komen, verwacht dat ze zelf de taal leren en kennis opdoen van de Nederlandse samenleving.

Er wordt geen integratiebeleid meer gevoerd gericht op specifieke groepen. Ook wordt normoverschrijdend en crimineel gedrag bestreden zonder dat afkomst daarbij een rol speelt. Ook gaat Donner ervan uit dat via regulier beleid op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en wonen elke burger in staat moet zijn om naar vermogen een zelfstandig bestaan op te bouwen.

In de brief worden onder meer de volgende maatregelen toegelicht op het terrein van integratie, binding en burgerschap:
● de Wet inburgering wordt gewijzigd en aangescherpt;
● subsidies en maatregelen voor integratie van specifieke groepen worden beëindigd en worden onderdeel van het reguliere integratiebeleid;
● er komt een wetsvoorstel voor de strafrechtelijke aanpak van huwelijksdwang en er wordt ingezet op het voorkomen daarvan;
● er komt een wetsvoorstel om gelaatsbedekkende kleding in de openbare ruimte te verbieden;
● er komt een gezamenlijke agenda voor hedendaags burgerschap

Foto – Archief Persbureau Meter