Ongeluk zit in een klein hoekje…

Assen – Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat is zeker het geval in het verkeer. Vaak denken mensen bij een aanrijding direct aan de politie. Dat is logisch, zeker als er (mogelijk) mensen gewond zijn of als er onduidelijkheid bestaat over hoe de aanrijding ontstaan is. Bij aanrijdingen zonder gewonden of onduidelijkheden kan vaak worden volstaan met het invullen van het Europees schadeformulier. Lees hier wat u van de politie kan verwachten wanneer u betrokken bent bij een verkeersongeval.

Inhoud Wat is de rol van de politie bij aanrijdingen?
Wat mag u van de politie verwachten?
Wat wordt van de weggebruiker verwacht?
Wat te doen bij twijfel?
Wat is er veranderd?
Wat is de rol van de politie bij aanrijdingen?
De rol van de politie bij aanrijdingen/ongevallen is om hulp te verlenen of om op te sporen en daar waar nodig is een proces-verbaal op te maken voor de gepleegde overtreding. Denk hierbij aan alcoholgebruik en rijden door rood licht. Als er sprake is van zwaar lichamelijk letsel, doet de politie ter plaatse uitgebreid onderzoek en legt zaken vast. Daarnaast is het denkbaar dat een ongeval (een deel van) de weg blokkeert. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. In dit soort gevallen helpt de politie, onder andere door te zorgen voor een veilige doorstroming.

Wat mag u van de politie verwachten?
Indien bij een ongeval sprake is van een ernstige overtreding van de verkeerswetgeving, lichamelijk letsel of dood of wanneer een politievoertuig of –ambtenaar betrokken is, komt de politie altijd in actie. Dit geldt ook voor situaties waarbij de weg, vanwege een ongeval, wordt geblokkeerd. Ook bij twijfel, zoals de schuldvraag van een aanrijding of spanning bij betrokkenen van een aanrijding, komt de politie poolshoogte nemen. Bij ongevallen waarbij enkel materiële schade is en geen sprake is van één van de bovenstaande situaties komt de politie in principe niet. Wel kunt u telefonisch advies inwinnen.

Wat wordt van de weggebruiker verwacht?
Van u als weggebruiker wordt een zekere mate van zelfredzaamheid verwacht. Ongevallen waarbij de komst van de politie niet vereist is, handelt u zelfstandig af door het Europees schadeformulier in te vullen. Het is belangrijk in ieder geval altijd een schadeformulier in de auto te hebben liggen. Als er sprake is van een aanrijding waarbij geen twijfel of onenigheid is en alleen materiële schade, vullen beide partijen zelf het schadeformulier in. Het is voor de verdere afhandeling door de verzekeringsmaatschappij niet noodzakelijk dat politie ter plaatse komt. Kijk voor tips op bijvoorbeeld de website van de ANWB.

Wat te doen bij twijfel?
Als u twijfelt of de komst van de politie wel of niet noodzakelijk is, kunt u altijd contact opnemen met de politie via 0900-8844. Ook als u geschrokken bent en advies wenst van de politie, kunt u altijd bellen.

Wat is er veranderd?
Tot 1 januari 2010 maakte de politie bij alle ongevallen een ongevallenregistratieset, waarbij onder meer een situatieschets en de identiteit van betrokkenen moest werden genoteerd. De afhandeling van ongevallen met materiële schade, behoort eigenlijk niet tot de kerntaken van de politie. Wel kunt u telefonisch altijd een beroep op de politie doen. Nu maakt de politie bij schadeongevallen zonder bijzonderheden alleen een summiere kenmerkenmelding. Daarbij worden alleen dag, datum, tijd en locatie genoemd. Deze informatie wordt ter beschikking gesteld aan de Dienst Verkeer en Scheepvaart van het ministerie van Verkeer en Waterstaat ten behoeve van ongevallenanalyses.

Tekst/bron – Politie Drenthe

Foto – Archief Persbureau Meter