Politie waarschuwt voor Oost-Europese bendes die auto-onderdelen stelen

Foto: avrotros Opsporingverzocht

Assen – De politie waarschuwt voor rond trekkende Oost-Europese bendes die navigatie systemen en auto-onderdelen stelen. De criminelen gaan vaak zeer georganiseerd te werk en bereiden zich zorgvuldig voor. Bij een voorverkenning wordt in woonwijken gekeken waar de meest interessante auto’s staan.
De locaties worden doorgegeven aan de organisatie, waarna professionele auto-inbrekers naar Nederland komen. Die hebben, na opleiding in eigen land, specifieke kennis over de vaak dure auto’s en weten hoe ze de onderdelen moeten stelen.

Op de doorgekregen adressen halen zij met specialistische apparatuur onderdelen uit auto’s, tot soms complete dashboards aan toe.
In veel gevallen worden de gestolen onderdelen tijdelijk opgeslagen. Op een later moment halen andere leden van de organisatie ze dan op. Wat er daarna met de buit gebeurt, is niet volledig bekend. Er zijn voorbeelden van gestolen auto-onderdelen die via Oost-Europa in China op de markt zijn gebracht.

Om ongestoord een auto te kunnen strippen, dus zonder dat het alarm afgaat, hebben de daders vaak een apparaat bij zich dat het ‘keyless entry’-signaal van een autosleutel opvangt en doorgeeft.
Hoe u dit eenvoudig kunt voorkomen, ziet u in onderstaande video:

Daders
De daders zijn meestal ’s nachts actief. Vaak lopen ze dan met een rugzak op door een woonwijk. In die rugzak zit het apparaat waarmee ze het signaal van autosleutels opvangen.
Waarschuw de politie
– Ziet u iemand ’s nachts met een rugzak door de wijk lopen en vertrouwt u het niet, bel 112.
– ’s Avonds of ’s nachts mensen in uw woonwijk in een auto die er niet thuishoort? Mogelijk zijn dit criminelen die een moment afwachten om toe te slaan. Bel als zoiets u opvalt ook met de politie.

Vakantieparken en budgethotels
De criminele bendes verblijven vaak in een tijdelijke woning, in een budgethotel of op een vakantiepark. De politie roept beheerders en bezoekers van zulke parken en hotels op om alert te zijn op groepjes Oost-Europese mannen die voor een korte periode een huisje huren.
Dat kúnnen seizoensarbeiders of toeristen zijn, maar dus ook auto-inbrekers. Wat kan opvallen, is bijvoorbeeld dat zo’n groepje steeds ’s ochtends aankomt bij het park of hotel en er ’s avonds weer opuit trekt – mogelijk om auto-onderdelen te stelen.
Om zo min mogelijk op te vallen in het straatbeeld maken de bendes overigens vaak gebruik van huurauto’s met een Nederlands kenteken.

Uw informatie delen
De criminele bendes trekken het hele land door. In februari en begin maart 2020 lijken ze vooral actief in de Randstad en Noord-Brabant, maar blijf ook in andere regio’s op uw hoede.
Heeft u informatie die in het politieonderzoek van belang kan zijn, geef het door.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 – 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 – 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079 – 3458999
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 – 3459876

Bron. avrotros Opsporingverzocht