Veteranendag luchtmacht op vliegbasis Eindhoven

Eindhoven – De Veteranendag van de Koninklijke Luchtmacht vindt dit jaar plaats op woensdag 7 september op vliegbasis Eindhoven van 10.00 uur tot 16.00 uur. Met het organiseren van de Veteranendag, geeft de luchtmacht vorm aan haar waardering voor de inzet van veteranen die vaak dienden onder moeilijke en zware omstandigheden.

Tijdens de Veteranendag is er voor de deelnemers vooral gelegenheid om oude bekenden te ontmoeten en te gedenken. ’s Ochtends vindt de officiële vlaggenceremonie en kranslegging plaats. Gedurende de hele dag, hebben deelnemers de gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken met diverse stands en tentoonstellingen.

Het thema van de Veteranendag is dit jaar de voormalige Marine Luchtvaartdienst (MLD). De MLD werd opgericht in 1917 en was een onderdeel van de Koninklijke Marine. In 2008 werd de Marine Luchtvaartdienst een onderdeel van het nieuwe Defensie Helikopter Commando (DHC), samen met de helikopters van de luchtmacht. Op het moment van samenvoeging bestond de MLD nog uit een “Groep Maritieme Helikopters” die, uitgerust met 21 Westland Lynxhelikopters opereerde vanaf maritiem vliegkamp de Kooy. In het verleden waren ook patrouille- en jachtvliegtuigen bij de MLD ingedeeld.

De luchtmacht organiseert jaarlijks een Veteranendag in samenspraak met de vertegenwoordigers van de Stichting Federatie Militaire Luchtvaart (MILU). Deze stichting treedt op als belangenbehartiger voor veteranen van de militaire luchtvaart.

Foto – Archief Persbureau Meter