Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen(Video)

KAMPERVEEN – Op een pluimveebdrijf in Kamperveen is vogelgriep geconstateerd. Het bedrijf aan de Leidijk werden zaterdag 14.000 vleeseenden geruimd. Ook een ander naast liggend bedrijf dat in een straal van 1 km ligt wordt met 40.000 vlees kuikens preventief geruimd. Deze dieren worden vergast. Er is verder een vervoersverbod voor pluimveebedrijven binnen een straal van 10 kilometer. NOVUM COPYRIGHT PERSBUREAU METER

KAMPERVEEN – In Kamperveen (gemeente Kampen) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 14.000 vleeseenden. Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf preventief geruimd omdat dit in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Kamperveen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Kamperveen liggen nog twee andere bedrijven. Deze laatste pluimveebedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Kamperveen. Dit gebied overlapt voor een deel met het eerder ingestelde gebied rond Biddinghuizen waar al een vervoersverbod van kracht is. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Foto/Video – Klaas Lunshof/persbureau Meter