Algemeen nieuws van Politie en Justitie

Minister Opstelten en de vertegenwoordigers van de politievakbonden ACP, NPB, VMHP en ANPV hebben op 21 juni de nieuwe CAO Politie ondertekend. Het arbeidsvoorwaardenakkoord voor alle politiemensen heeft een looptijd van drie jaar. Bij de ondertekening gaf Opstelten aan dat hij blij is dat er na lang onderhandelen nu een akkoord lig dat recht doet aan de sector. Ook sprak hij zijn waardering uit voor de bonden en hun achterban (lees meer).

Wetsvoorstel auteurscontractenrecht ingediend bij Tweede Kamer
Staatssecretaris Teeven en staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend dat auteurs en uitvoerende kunstenaars de mogelijkheid geeft het contract met de exploitant van hun werk geheel of gedeeltelijk te ontbinden (lees meer).

Grotere pakkans overvallers door nieuw videosysteem

Het nieuwe systeem Live View zorgt ervoor dat de politie via bewakingscamera’s direct kan meekijken tijdens een overval op een winkel of horecaonderneming. Volgens minister Opstelten vergroot Live View de pakkans van overvallers. De minister presenteerde het systeem op 5 juni in de meldkamer van de politie Haaglanden (lees meer).

Zeggenschap minister en lokaal bestuur over nationale politie beter verankerd
De zeggenschap van de minister van Veiligheid en Justitie over het beheer van de nationale politie wordt nadrukkelijker vastgelegd. Ook krijgt het parlement meer invloed op het beheer van de politie. Tegelijkertijd wordt de ondergeschiktheid van de korpschef aan de minister scherper aangegeven. Dat heeft minster Opstelten op 13 juni geschreven in zijn antwoord op vragen van de Eerste Kamer over de nieuwe Politiewet

Senaat aanvaard wet Herziening ten voordele
De Senaat heeft op 13 juni het wetsvoorstel Herziening ten voordele van minister Opstelten aanvaard. Daardoor kunnen met ingang van 1 oktober 2012 afgesloten strafzaken sneller worden herzien. Ook is in meer gevallen onderzoek naar een grond voor herziening mogelijk. Daarbij kan inbreng van deskundigen worden benut. Met de resultaten van het onderzoek kan een herzieningsverzoek beter worden onderbouwd (lees meer).

Oproep klanten: meld signalen gedwongen prostitutie

Meld Misdaad Anoniem (M.) heeft op 13 juni in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie de campagne ‘schijn bedriegt’ gelanceerd. De campagne wordt ingezet in de strijd tegen mensenhandel en richt zich specifiek op dwangarbeid in de prostitutie. Door middel van een filmpje en banners worden bezoekers van prostituees geïnformeerd over signalen van gedwongen prostitutie. Doel is deze klanten te stimuleren om informatie hierover te melden bij de politie of anoniem bij M (lees meer).

Senaat voor beperking toegang ondernemingskamer
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Opstelten dat de toegang van aandeelhouders van grote naamloze en besloten vennootschappen (NV’s en BV’s) tot de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam beperkt. Zij moeten straks meer aandelen vertegenwoordigen voor een onderzoek naar de gang van zaken bij een onderneming. De nieuwe regels treden op 1 januari 2013 in werking

Nieuwe bv kans voor startende ondernemer
De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van minister Opstelten aangenomen waardoor ondernemers met ingang van 1 oktober 2012 makkelijker een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bv) kunnen oprichten. Onnodige belemmeringen zijn weggenomen. De sterke vereenvoudiging van regels voor deze rechtsvorm levert het bedrijfsleven veel voordelen op (lees meer).

Teeven schort adopties uit Oeganda op
Staatssecretaris Teeven heeft adopties uit Oeganda opgeschort. Hij vindt dat de huidige adoptieprocedure onvoldoende garanties biedt. Een ambtelijke delegatie gaat in Oeganda aanvullend onderzoek doen naar 22 kinderen die op dit moment voor adoptie naar Nederland in aanmerking komen. Dit blijkt uit een brief die de bewindsman op 11 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd (lees meer).

Nieuwe versie Crisis.nl gelanceerd
De nieuwe versie van de website www.crisis.nl is op 7 juni in gebruik genomen. De website wordt bij een crisis worden ingezet om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk van betrouwbare en juiste informatie te voorzien. De nieuwe website kan een piekbelasting van 2 miljoen gelijktijdige bezoekers aan en 40 miljoen pageviews per uur. Daarnaast wordt de informatie ook via sociale media verspreid (lees meer). Het Twitter-account van Crisis.nl is @crisisupdate_nl.

Operationele sterkte politie gestegen
De operationele sterkte van de politie is vorig jaar gestegen van 49.745 naar 50.587 politiemensen (voltijdbanen). Dat is ruim boven de kabinetsdoelstelling van 49.500 fte’s. Dit blijkt uit het Jaarverslag Nederlandse Politie 2011 dat minister Opstelten op 4 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd (lees meer).

Foto – Archief Persbureau Meter