Opstelten:”Verminderde inzetbaarheid bij politie door sociale en pychische klachten voor de helft terugdringen”

Den Haag – Het aantal politiemensen dat verminderd inzetbaar is door sociale en psychische klachten moet voor het einde van deze kabinetsperiode met de helft zijn teruggedrongen. Om de fysieke en mentale weerbaarheid van agenten te versterken, komen er extra trainingen voor politiemensen. Ook wordt de professionele opvang voor agenten verbeterd. Bij de werving en selectie van nieuwe politiemensen en tijdens de opleiding komt er meer aandacht voor de fysieke en mentale conditie van agenten. Dat staat in het actieplan Versterking professionele weerbaarheid dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister heeft het actieplan opgesteld in samenwerking met de Raad van Korpschefs (RKC) en de Politieacademie.

Politiemensen worden tijdens hun werk steeds vaker geconfronteerd met agressie en geweld. Uit onderzoek van het bureau Andersson Elffers Felix (AEF), uitgevoerd in opdracht van de RKC, blijkt dat 20-30 procent van de politieambtenaren waarschijnlijk verminderd weerbaar is door psychosociale klachten en dat 5-7 procent van de politiemensen zeker verminderd weerbaar is. Dit heeft ook gevolgen voor de operationele inzetbaarheid van agenten. Minister Opstelten vindt deze uitkomsten zorgwekkend. Hij wil het aantal agenten dat waarschijnlijk te kampen heeft met verminderde mentale weerbaarheid terugdringen van 20-30 procent naar 10-15 procent eind 2014.

Het actieplan moet de weerbaarheid versterken van zowel executieve als ondersteunende politieambtenaren. De maatregelen zijn gericht op preventie, training, zorg en nazorg. Zo wordt er bij de werving en selectie van politiemensen en tijdens de opleiding meer aandacht besteed aan mentale en fysieke weerbaarheid. Dit moet uitval van aspiranten en politiemensen op een later moment voorkomen. Alle politiemensen krijgen extra weerbaarheidtrainingen met aandacht voor gevaarbeheersing en optreden bij specifieke incidenten. Verder worden leidinggevenden en gewone politiemensen getraind in het herkennen en omgaan met psychosociale klachten en er komt in 2012 één loket waar medewerkers en managers terecht kunnen voor vragen over weerbaarheid.

De maatregelen moeten volgens minister Opstelten leiden tot een gezondere werkcultuur bij de politie, een versterking van het vakmanschap en meer gezag bij de taakuitoefening. Ook moeten de maatregelen zorgen voor een grotere inzetbaarheid van de beschikbare politiecapaciteit: met hetzelfde aantal mensen kan meer werk worden aangepakt.