
Coevorden – De gemeente Coevorden heeft besloten af te zien van het huisvesten van veertien minderjarige vluchtelingen in de wijk Tuindorp. Burgemeester Renze Bergsma noemt het besluit “een duivels dilemma”, maar stelt dat de veiligheid van zowel de wijkbewoners als de jongeren voorop moet staan.
De meisjes, tussen de 15 en 18 jaar, zouden onder begeleiding in Tuindorp worden opgevangen. De afgelopen week leidde dat besluit echter tot spanningen in de wijk. Bewoners uitten hun zorgen en vermoedden dat er niet alleen meisjes, maar ook “getraumatiseerde jongens” zouden worden gehuisvest. De onrust escaleerde, met brandstichtingen, vernielingen en samenscholingen van tientallen mensen.
‘Veiligheid te allen tijde voorop’
Volgens burgemeester Bergsma is het in deze omstandigheden onverantwoord om de opvang door te zetten. “Als burgemeester moet ik alles afwegen en veiligheid staat te allen tijde voorop. Juist deze kwetsbare meisjes verdienen een veilig thuis. Dat kunnen we op dit moment gewoon niet bieden in Tuindorp,” aldus Bergsma.
De noodverordening, die woensdag werd ingesteld vanwege de aanhoudende onrust, blijft nog tot en met komende woensdag van kracht. In de wijk geldt onder meer een verbod op het stoken van vuur en het bezit van gevaarlijke voorwerpen.
Breekbaar vertrouwen
Bergsma erkent dat het besluit de spanningen in de wijk niet direct zal wegnemen. “Ik weet dat in Tuindorp het vertrouwen in de overheid broos en kwetsbaar is. Ook het woondossier speelt een grote rol in de frustraties van bewoners. Wanneer je kind op 28-jarige leeftijd nog steeds thuis woont omdat er geen betaalbare woning beschikbaar is, raakt dat mensen.”
Toch benadrukt de burgemeester dat Tuindorp ook een wijk is met veel sociale binding en saamhorigheid. “Voor de toekomst van de wijk zullen we met elkaar in gesprek moeten. Er is afgesproken dat we na de zomer opnieuw met een delegatie van de wijk om tafel gaan.”
Asieldossier vraagt om landelijke aanpak
De burgemeester hoopt dat dit besluit geen precedent schept waarbij burgers via rellen hun zin proberen af te dwingen. “Ik mag hopen van niet. Het is nu vooral zaak dat ook in de landelijke politiek duidelijk wordt dat het asieldossier serieuze aandacht nodig heeft. Twee kabinetten zijn er inmiddels over gevallen.”
Wat er met de veertien minderjarige vluchtelingen gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Bergsma: “We hebben als gemeente een taakstelling voor de opvang en daar gaan we ook invulling aan geven. Waar precies, moet nog worden besproken. Dat kan in Coevorden zijn, maar ook elders.”