Aanhoudingen na bedreiging ambulancepersoneel

Groningen – Met de aanhouding van twee 24-jarige broers uit Groningen heeft de politie een geweldsincident tegen twee hulpverleners opgelost. Het incident vond 24 februari j.l. plaats in de wijk Beijum.

Wat was er gebeurd?

Donderdagnacht, omstreeks 02:50 uur, kreeg ambulancepersoneel een melding van een onwelwording in een woning aan de Ypemaheerd in Groningen. In de woning troffen ambulancebroeders een 24-jarige man aan. Hij bleek onder invloed van alcohol en/of drugs. Hij reageerde direct agressief op de hulpverleners. De ziekenbroeders besloten om de man niet mee te nemen naar het ziekenhuis. Het vermeende slachtoffer en zijn broer waren het er daar niet mee eens en gingen door het lint. Het duo bedreigde het ambulancepersoneel met de dood. Direct werd de hulp van de politie ingeroepen. Na de bedreiging waren beide daders ervandoor gegaan. Een zoektocht in de omgeving leidde niet direct tot hun aanhouding.

Impact

De bedreigingen had op beide ziekenbroeders behoorlijke impact. Na het incident werd een verpleegkundige tijdelijk van de ambulance gehaald omdat hij zijn taak niet meer kon uitvoeren.Inmiddels heeft hij zijn werk op de ambulance weer kunnen hervatten.

Aandoudingen

De politie startte een uitgebreid onderzoek en werden er meerdere getuigen gehoord. De politie kreeg een goed beeld van het geweldsincident. Maandagmorgen kon de politie beide broers in hun woning in Groningen aanhouden. Het duo werd ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. Ze worden uitgebreid verhoord. Het duo blijft voorlopig vast zitten omdat beide broers nog een flink aantal dagen gevangenisstraf hadden openstaan.

Beslissing

De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachten gaat gebeuren.

Veilige Publieke Taak

Agressief of gewelddadig gedrag tegen werknemers met een publieke taak wordt nooit getolereerd.
Eén van de uitgangspunten van het programma Veilige Publieke Taak is een dadergerichte aanpak. Dit houdt in dat daders van agressie en geweld maar ook hun slachtoffers te allen tijde een adequate reactie krijgen. Met de campagne ‘Handen af van onze hulpverleners’ richt zich op de hulpverleners met een publieke taak die in de frontlinie opereren zoals politieagenten, brandweer-, ambulance- en ziekenhuispersoneel. Het is belangrijk dat hulpverleners, die vaak moeten werken onder zware omstandigheden die een groot beroep doen op hun mentale en fysieke weerbaarheid, veilig hun werk kunnen uitvoeren en zich gerespecteerd voelen.

Foto : Archief Persbureau Meter