Boete vuurwerkverbod leidt tot strafblad

Assen – Oudejaarsvuurwerk is verboden tijdens jaarwisseling 2020-2021. U mag het niet verkopen, vervoeren of afsteken. Dit verbod geldt voor al het vuurwerk dat jaarlijks verkocht werd op de 3 dagen voor oud en nieuw. Dit is omdat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door corona heel hoog is. Sterretjes en knalerwten zijn wel toegestaan.

Blijft verboden
Na deze jaarwisseling 2020-2021 blijft het verboden om knalvuurwerk (rotjes), knalstrengen (Chinese rollen), enkelschotsbuizen (single shots) en vuurpijlen af te steken.

Overtreders van het vuurwerkverbod krijgen een boete van minimaal € 100 en een strafblad. Het gaat om het afsteken, verkopen of vervoeren van vuurwerk tijdens de aankomende jaarwisseling.
Strafblad

Omdat de boete minimaal € 100 is, krijgt de dader ook een strafblad. Dit kan gevolgen hebben voor het krijgen van een VOG (verklaring omtrent gedrag) bij bijvoorbeeld een sollicitatie.

De boete van minimaal €100 geldt voor het op zak hebben en vervoeren van vuurwerk. Wie het afsteekt, krijgt minimaal €250 boete. Gaat het om illegaal vuurwerk, dan is de boete minimaal €400. Daders van 12 tot 18 jaar kunnen ook een Halt-straf krijgen.

F1-vuurwerk
Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag u wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Dit mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk wordt ook onterecht kindervuurwerk genoemd. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand.

Het is niet toegestaan om vuurwerk per post te verzenden of af te leveren aan huis.

Voorbeelden hiervan zijn:
kleine sterretjes
knetterballen
ijsfonteintjes
knalerwten

Vuurwerkverbod
Zowel vuurwerk verkopen als vuurwerk afsteken, is verboden tijdens de jaarwisseling 2020 – 2021. Ook het vervoeren van vuurwerk is verboden, zoals rondlopen op straat met vuurwerk op zak. Dit is een tijdelijk verbod en geldt alleen voor deze jaarwisseling.

De overheid voert het vuurwerkverbod in om de werkdruk te verlagen voor zorgpersoneel en andere hulpverleners. Door het corona-virus hebben zij het drukker dan normaal.

Bron.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/vraag-en-antwoord/verboden-vuurwerk-tijdens-jaarwisseling-2020-2021

https://www.juridischloket.nl/actueel/vuurwerkverbod/