Bouw rialtobrug kunstwerk van start in Assen (Video)

Foto - Erik Smit Persbureau Meter

ASSEN – De Rialtobrug op de Kop van de Vaart in Assen wordt opnieuw opgebouwd. Vandaag zijn de werkzaamheden begonnen.

Op 2 juni werd de Rialtobrug officieel geopend. Alleen de brug moest vanwege de TT plaatsmaken voor het reuzenrad. Vanochtend zijn in alle vroegte de bouwers weer begonnen om het bouwwerk weer op te zetten.

In de brug zijn ruim 550 pallets verwerkt. Het kunstwerk – geïnspireerd op de beroemde brug in Venetië – wordt geplaatst als opvallende blikvanger voor Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910). Dit is de nieuwe tentoonstelling die van 2 juni tot en met 3 november te zien is in het Drents Museum.

Jury
Er zijn twaalf ontwerpen ingestuurd voor het kunstwerk. De inzendingen varieerden van objecten in het water tot landschapsarchitectuur. Een jury bestaande uit wethouder Roald Leemrijse, Yvet de Boer van het Drents Museum en Sandra de Vrede namens de binnenstadsorganisatie Vaart in Assen, heeft hieruit het winnende ontwerp geselecteerd. De keuze voor de Rialtobrug is onder meer gebaseerd op het uitnodigende en interactieve karakter. Het kunstwerk is fotogeniek en zet daarmee Assen en de tentoonstelling als vanzelf in de schijnwerpers. Ook biedt het de kans om er gedurende de hele Sprezzatura-periode met activiteiten op aan te sluiten.

Bedenker
Het idee voor de brug is van Assenaar Steve Ellis. Na een studie werktuigbouwkunde in Londen, kwam hij in 1997 via een baan bij Shell in Assen terecht. Sinds twee jaar is hij betrokken bij verschillende maatschappelijke en creatieve projecten, waaronder onlangs WintersAssen.

Sprezzatura
Deze zomer staat het Drents Museum in het teken van de ongekende schoonheid en kwaliteit van de 19de-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Van 2 juni tot en met 3 november 2019 komen voor de tentoonstelling ‘Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)’ meer dan 70 schilderijen van 40 Italiaanse kunstenaars naar Assen. De kunstwerken, van Italiaanse meesters als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto, zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties. Een groot deel is nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

Foto/Video – Erik Smit/Persbureau Meter