Enexis sluit stroom camping af ivm gevaarlijke situatie Anloo

Foto - DrentsNieuws/Persbureau Meter

Anloo – Woensdagmiddag wilde het elektriciteitsbedrijf de stroomvoorziening van de camping in Anloo afsluiten. Dit gebeurd naar aanleiding van bevindingen van Enexis. Er is door de brandweer grip 1 gegeven vanwege de onvoorspelbare gevolgen van de afsluiting. Ook de politie is ingezet. Op dit moment wordt de stroom nog niet afgesloten. Het is onbekend wat de reden daarvan is. Politie en brandweer blijven wel ter plaatse.

Na inspectie van Enexis bleek de stroomvoorziening op de camping namelijk niet in orde te zijn. De situatie blijkt, volgens een woordvoerder van de gemeente Aa en Hunze, zo gevaarlijk, dat de netbeheerder dinsdagavond al de stroomvoorziening wilde afsluiting. Op aanraden van de gemeente is dit niet doorgegaan en werd dit verplaatst naar woensdagochtend. Afgelopen nacht heeft de gemeente, vanwege de veiligheid, twee brandwachten over de camping laten rondlopen.

Vanochtend is er opnieuw overleg geweest en is er besloten om een informatiebijeenkomst te houden. De bewoners zijn doormiddel van flyers op de hoogte gebracht. Tijdens de bijeenkomst zijn de bewoners over de situatie geïnformeerd.

De gemeente kijkt per bewoner en per gezin wat deze beslissing voor hen betekend. Ook zijn er hulpverleners op de camping om met de bewoners in gesprek te gaan en zullen gaan kijken wat de gemeente voor hen kan doen.

Al sinds 2016 is de gemeente actief bezig om permanente bewoning op de camping tegen te gaan. Op de camping zit, volgens de gemeente, een recreatieve bestemming en is niet bestemd voor permanente bewoning.

De gemeente laat weten dat zodra de bewoners de stroomvoorzieningen weer op orde hebben, en Enexis het veilig acht, de stroom weer aangesloten kan gaan worden.

Update —Woensdagmiddag 29 januari heeft de gemeente de bewoners van recreatiepark Anloo geïnformeerd over de afsluiting van de stroom door netbeheerder Enexis. Tijdens de bijeenkomst kwam nieuwe informatie naar voren en waren er diverse hulpvragen. Om verder te inventariseren welke effecten de stroomafsluiting heeft op de leefsituatie op de camping, heeft burgemeester Hiemstra vanmiddag in het kader van hulpverlening opgeschaald naar GRIP 1. In een GRIP 1 situatie werken de hulpverleningsdiensten samen.

De geneeskundige hulpverlening in de regio heeft vandaag geïnventariseerd hoe de leefsituatie is van de bewoners die nog aanwezig zijn op de camping. Ze zijn alle bewoners die aanwezig waren langsgegaan.

Uit de inventarisatie van aanwezige hulpdiensten blijkt dat er vanavond nog bewoners aanwezig waren op de camping, waarvan een aantal met een zorgbehoefte. In overleg met alle hulpdiensten, Enexis en de gemeente is besloten dat de stroom morgen om 9.30 uur door Enexis wordt afgesloten. Dit om vannacht nog een stabiele situatie te bieden aan de bewoners met zorgbehoefte die geen alternatieve locatie hebben waar ze vannacht naartoe kunnen. Voor deze mensen is aandacht en wordt meegedacht in een oplossing. Bewoners die gezond en zelfredzaam zijn hebben deels zelf een oplossing gezocht. Voor de brandveiligheid op het terrein zijn er vannacht twee brandwachten op het terrein aanwezig.

Morgenochtend zijn medewerkers van de politie en hulpverlening aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het bieden van hulp. Vanaf morgenochtend 9.30 uur kunt u ook bellen met telefoonnummer (0592) 26 77 77 voor informatie en met uw hulpvragen.

Foto/Video – DrentsNieuws/Persbureau Meter