Luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden

Leeuwarden – De Luchtmachtdagen 2011 vinden plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 september op vliegbasis Leeuwarden. Met de slogan`de toekomst hangt in de lucht´presenteert de Koninklijke Luchtmacht zich gedurende deze twee dagen op zowel de grond en in de lucht.

De slogan is afgeleid van het Defensiethema van dit jaar ‘Future Operations, de krijgsmacht van de toekomst. De Luchtmachtdagen zijn bedoeld om de Nederlandse samenleving kennis te laten maken met medewerkers en materieel van de Koninklijke Luchtmacht, nu en in de toekomst.

Vliegshow

Een van de hoogtepunten tijdens de Luchtmachtdagen is een uitgebreide vliegshow. Dit jaar kunnen kijkers een spectaculaire vliegshow verwachten van onder meer Patrouille Acrobatique de France, de Red Arrows, Patrulla Aguila en de Red Devils.
Ook zijn er verschillende soloteams aanwezig waaronder een Belgische en Turkse F-16. Het Nederlandse F-16 Solo Display Team verzorgt uiteraard een optreden en het Apache Solo Display Team is te bewonderen in de nieuwe kleuren. De Air Power demonstratie bestaat dit jaar uit een geïntegreerd optreden in toekomstige missies van luchtmacht, luchtmobiele brigade en mariniers. Tijdens de Air Power demonstratie krijgt u een goed beeld van de samenwerking tussen de krijgsmachtdelen en de onmisbare rol die het luchtwapen hierin vervult.
Het publieksterrein is op vrijdag 16 en zaterdag 17 september vanaf 08.00 uur geopend voor het publiek. De vliegshow begint op beide dagen om 09.00 uur en eindigt omstreeks 17.00 uur. De toegang is gratis.
De vliegshow is op beide dagen van 09.00 uur tot 17.00 uur ook live te volgen via de live streaming op de internetsite van Defensie.

Tentoonstellingsterrein

De static show biedt eveneens een kijkje in de toekomst. Eenheden die bij een militaire operatie zijn betrokken moeten meer en meer in staat zijn onderling informatie uit te wisselen. Een belangrijke schakel tussen de lucht- en grondoperaties vormt de Nationale Datalink Management Cell. Samen met de Groep Geleide Wapens en andere eenheden van de Koninklijke Luchtmacht laten medewerkers het belang van interconnectivity zien. Daarnaast biedt het tentoonstellingsterrein op tal van terreinen een doorkijk naar de toekomst, waarbij zeker de stand van de Joint Strike Fighter het bekijken waard is, maar ook de uitrusting van militairen en de werkplek van morgen.

Social media

Nieuw dit jaar en passend in het thema is dat Defensie social media inzet voor de Open dagen. De Luchtmachtdagen- app biedt onder meer informatie over het vliegprogramma, de deelnemende teams, de bereikbaarheid en de static show. Daarnaast kent de app een unieke game waarmee de spelers kans maken op een vlucht in een vliegsimulator. De app is beschikbaar voor de iPhone en is gratis te downloaden in de App Store van Apple. Voor alle smartphone-gebruikers is ook een mobiele website beschikbaar: luchtmachtdagen.luchtmacht.nl. De informatie is ook te vinden op luchtmacht.nl/luchtmachtdagen
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, dan kunt u ons volgen op Twitter: @luchtmachtdagen of word vrienden van de luchtmacht op facebook en hyves.

Vervoer en parkeren

Bezoekers van de Luchtmachtdagen worden met borden op alternatieve routes gewezen en zo naar de parkeerplaatsen van de Luchtmachtdagen geleid. Hierbij zijn afzonderlijke routes aangegeven voor regulier gemotoriseerd verkeer, motoren en (brom-)fietsen. Voor verkeersinformatie kunt u tijdens de Luchtmachtdagen naar Omrop Fryslan luisteren op 92.2 FM.

De organisatie roept bezoekers op zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets naar de Luchtmachtdagen te komen. Vanaf het station in Leeuwarden rijden vanaf 07:30 uur continu pendelbussen van en naar de vliegbasis. Dit vervoer is gratis. Ook mensen die niet met de trein reizen, mogen gebruik maken van de gratis pendelbussen. Vanaf station Leeuwarden dient u rekening te houden met een reistijd tussen de 10 en 20 minuten. Meer informatie over bereikbaarheid is terug te lezen op de website.

Foto – Archief Persbureau Meter