Phishing fraudeur betaald 5.000 euro terug aan slachtoffer

stock
Foto - Pbm

Hardenberg – De politie van Hardenberg is het 24 december gelukt om een verdachte van zogenoemde “Vriend in Nood” 5.000 euro terug te laten storten naar het slachtoffer. De politie had de verdachte uitgenodigd op het politiebureau in Hardenberg omdat er geld op zijn rekening is overgemaakt d.m.v. zogenoemde “Vriend in Nood” fraude. Het slachtoffer was een 68-jarige vrouw uit Arnhem. Deze vrouw werd benaderd via WhatsApp door haar “dochter”. In werkelijkheid ging dit om een fraudeur. Op slinkse wijze werd er een geldbedrag van bijna 5.000 euro weggesluisd. Dit geld kwam op de rekening terecht van de verdachte. Van hem werd een verklaring opgenomen. Echter ten tijde van het gesprek bleek dat de verdachte door omstandigheden (welke de politie kon controleren) inmiddels een redelijke spaarpot had. De verdachte gaf aan dat hij het schadebedrag graag wou vergoeden. Tijdens het verhoor maakte hij het geldbedrag van bijna 5.000 euro over aan het slachtoffer en gaf hij aan spijt te hebben van hetgeen gebeurd is. Tegen de verdachte wordt een proces verbaal opgemaakt.
Toen de rechercheur korte tijd later belde met het slachtoffer om haar te vertellen dat ze even op haar bankrekening moest kijken was ze natuurlijk erg emotioneel en ook erg blij.
Voor dit slachtoffer kwam het toch nog goed! Helaas is dit in veel zaken niet het geval en kunnen de slachtoffers “fluiten naar hun centen”. Daarom vraagt de politie nogmaals aandacht voor het klikken op linkjes, doorgeven van je codes etc. Misschien goed om dit onderwerp nog eens aan te snijden tijdens het kerstdiner want voorkomen is beter dan.
Bron. Politie Hardenberg