Politie treft volledig ingerichte sigarettenfabriek

Foto: Politie.nl

Ter Apelkanaal, Alteveer, Veendam – De politie heeft in samenwerking met de FIOD dinsdag 11 januari in een bedrijfspand in Ter Apelkanaal een volledig ingerichte sigarettenfabriek aangetroffen. Drie mannen die werkzaam waren in de sigarettenfabriek werden aangehouden.

In een onderzoek van de Duitse autoriteiten kwam een van de aangehouden mannen, een 66-jarige man uit Stompwijk in beeld voor zijn betrokkenheid bij grootschalige autodiefstallen in Duitsland. Deze auto’s werden via Nederland verscheept naar Dubai. Dit met een geschatte waarde van meer dan een miljoen euro aan auto’s uit het midden en hoge segment. In dit onderzoek kwam ook zijn betrokkenheid naar voren bij de productie van onveraccijnsde sigaretten in Nederland. In het onderzoek werkten FIOD, Douane, Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) Den Haag en IRC Noord-Nederland en de Duitse autoriteiten nauw samen. De man uit Stompwijk zit vast met het doel hem over te leveren aan Duitsland.

1.5 miljoen sigaretten aangetroffen
Op verzoek van de Duitse autoriteiten hebben agenten en de opsporingsdienst van de FIOD een inval gedaan in een bedrijfspand in Ter Apelkanaal. Op deze locatie werd de sigarettenfabriek aangetroffen. Bij deze inval werden er drie mannen aangetroffen en aangehouden. Het betreft de eerder genoemde 66- jarige man uit Stompwijk en twee mannen uit Litouwen van 40 en 46 jaar oud. Verder werden er nog invallen gedaan bij een boerderij in Alteveer en in een bedrijfspand in Veendam. Naast de ingerichte sigarettenfabriek werden er 1.5 miljoen onveraccijnsde sigaretten en 18 dozen tabak aangetroffen deze zijn inbeslaggenomen en vernietigd. De aangehouden 66-jarige man uit Stompwijk zal worden overgeleverd aan de Duitse autoriteiten. De twee andere aangehouden mannen zitten nog steeds vast.

Ondermijning
Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Naast dat de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat ondermijnt, is hier sprake van ondermijnende criminaliteit. Onder ondermijnende criminaliteit verstaan we alle vormen van criminaliteit die een bedreiging vormen voor de integriteit van onze maatschappij. Oftewel: wanneer de onderwereld de bovenwereld infiltreert. Dit brede begrip manifesteert zich in verschillende vormen van criminaliteit: fraude, heling, corruptie, afpersing, drugs, mensenhandel, illegaal gokken, spookbewoning, wapenhandel, OMG’s milieucriminaliteit, witwassen en belastingontduiking. Om ondermijning aan te pakken is het cruciaal om gezamenlijk op te treden als overheid. Daarom werkt de politie samen met lokale, regionale en internationale partners, zoals in dit geval de FIOD en de Belastingdienst.

Bron. Politie.nl