Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven openen Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten

Den Haag – Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven openen vrijdagochtend 2 september het nieuwe informatiecentrum bij de Canadese begraafplaats op de Holterberg in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven onthullen een kunstwerk van kunstenares Annemiek Punt. Het object draagt de titel ‘For all Generations’ en symboliseert onder meer de bevrijding en dankbaarheid.
Met het informatiecentrum wil de Stichting Informatiecentrum Canadese Begraafplaats de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden. Het centrum biedt aan de hand van onder meer persoonlijke verhalen, foto’s en filmmateriaal een impressie van de bevrijding van Oost-Nederland door de Canadezen in 1945. Naast informatie voor bezoekers van de begraafplaats zijn er educatieve programma’s voor scholen en programma’s voor het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. Het centrum is tot stand gekomen met subsidies vanuit het Europese programma voor vernieuwing landelijk gebied (Leader), de provincie Overijssel en de gemeente Rijssen-Holten. De inwoners en het bedrijfsleven van Holten leveren een bijdrage aan de exploitatie.
De Canadese Begraafplaats Holten biedt aan 1355 Canadese soldaten, 36 Britten, 2 Australiërs en 1 Belg hun laatste rustplaats en wordt jaarlijks bezocht door circa 80.000 belangstellenden.

Foto – Archief Persbureau Meter