Symposium Lauwersoog: Er zit meer in een garnaal

LAUWERSOOG – Ruim 100 mensen uit de garnalen sector waren vrijdag aanwezig op het Symposium “Dag van de Garnaal” op de haven van Lauwersoog. Voor het symposium waren vertegenwoordigers van de aanvoersector, de visverwerkende bedrijven, de toeleverende bedrijven, handelaren transport en retail in de garnalenvisserij en onderwijs- en onderzoeksinstellingen en de overheden uitgenodigd, zodat informatie, innovaties en ideeën voor verdere samenwerkingsgebieden werden gedeeld. Het symposium werd georganiseerd door Stichting Promotie Lauwersoog en stond onder de bezielende leiding van Lorraine Vesterink van het bedrijf ‘De Unieke Ondernemer’ en van het TV-programma ‘Ondernemen met passie’.

Na het welkomstwoord door voorzitter Wim Woudstra presenteerde Dr. Jan van Ee “De garnaal in een breder perspectief”. Er zit veel meer in een garnaal, dan alleen als delicatesse op uw bord. Dit blijkt uit een aantal onderzoeken die worden gedaan naar de toepasbaarheid van de garnaal en de mogelijkheden tot het creëren van toegevoegde waarde. Aansluitend was er een discussie over hoe er in de toekomst ingespeeld kan worden op de uitkomsten van dit soort onderzoeken. De discussie stond onder leiding van oud-gedeputeerde Douwe Hollenga. Aan deze discussie namen gedeputeerde Henk Staghouwer, Rob Pikkert, Mariëtte de Visser en Henk Buitjes deel.

In de discussie kwam eigenlijk naar voren dat er veel meer naar elkaar geluisterd moet worden. Er wordt veel vergaderd over de toekomst van de garnalenvisserij, maar op tijdstippen dat de vissers de zee op zijn, aldus garnalenvisser Henk Buitjes. “Er is te weinig aandacht voor de vissers zelf, de vissers zouden veel meer betrokken moeten worden bij zowel het onderwijs als innovatie”. Ook Rob Pikkert, voorzitter van BluePort Lauwersoog, beaamde dit.

Ook het dichtslippen van het Westgat kwam naar voren als een groot probleem voor de toekomst van de haven Lauwersoog. Het Westgat, tussen Ameland en Schiermonnikoog, waar de vissers via het Wad varen om de Noordzee te kunnen bereiken wordt steeds ondieper. Hierdoor moeten grotere schepen steeds vaker uitwijken naar andere havens. Zoals de situatie nu ligt, mag er niet gebaggerd worden in een natuurgebied. Het dichtslippen van het Westgat komt door de kustbescherming van Ameland. Om te voorkomen dat het land verdwijnt, wordt er zand op het strand van Ameland gespoten (dat zand halen ze nu uit de Noordzee). Een deel van dit zand verdwijnt in het Westgat.

Gedeputeerde Henk Staghouwer en Mariëtte de Visser, wethouder gemeente De Marne, zijn van mening dat als het Westgat niet door natuurlijk stromingen op de gewenste diepte komt, dat er toch ingegrepen moet worden. Een reactie in de zaal was heel eenvoudig; “Westgat uitbaggeren, en dat zand naar het starand van Ameland brengen om de kust te beschermen. Minder kosten voor de aanvoer van zand en schepen kunnen de haven van Lauwersoog weer bereiken”. Door een groot applaus bleek dat velen het hier over eens zijn.

Na de lunch was de presentatie “Valduvis: duurzaamheidsbarometer voor de visserij” door Kim Sys en Arne Kinds uit België. Het VALDUVIS-project van ILVO-Visserij beoogt een betere bepaling en zichtbaarheid van de duurzaamheid van de Belgische vis. Dat kan een duurzamere vloot en de mogelijkheid tot een betere visprijs stimuleren. Het VALDUVIS-project (Valorisatie van Duurzaam gevangen Vis) wil de duurzaamheid van Belgische vis bepalen én zichtbaar maken voor de eerstelijnsaankoop (aankoop in de visveiling). Hiertoe worden per vistrip en per vissoort indicatoren voor duurzaamheid berekend die op de veilklok worden weergegeven in de vorm van een duurzaamheidsster. Met behulp van het VALDUVIS-informatiesysteem kan de markt zich gaan differentiëren en kan duurzame vis tot maatschappelijke waarde worden gebracht.

Tot slot hield Arjen van Nuland, directeur van de NCR, de vereniging van en voor corporaties in Nederland, de presentatie “Coöperatie in de visserij: voor- en nadelen”. Van Nuland gaf zijn visie over de vorming van een coöperatie in de garnalenvisserij. Er zijn wel degelijk kansen en mogelijkheden om een coöperatie in de visserij op te richten. Wel moet dan zeker een groot percentage van de vissers zich aansluiten. De garnalenvissers kunnen de komende jaren de toppositie in Nederland behouden. Voortdurend innoveren is hierbij een absolute noodzaak en als coöperatie sta je dan sterker.

Het bestuur van de Stichting Promotie Lauwersoog kreeg van veel genodigden complimenten over de wijze waarop alles was georganiseerd. Velen waren verrast over de mogelijkheden van een tent. Van Kammen uit Oosternijkerk had de tent dan ook met veel zorg en smaak ingericht. Voorzitter Wim Woudstra: het symposium heeft aan onze verwachtingen beantwoord. Er was vanuit de zaal oprechte belangstelling voor de inhoud van de inleidingen. Dat kon je merken aan de vragen die aan de inleiders werden gesteld en aan de spontane discussies na afloop. Een visserman verwoordde het zo: dit moeten jullie vaker doen.

De Dag van de Garnaal is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”. Hierdoor wordt De Dag van de Garnaal mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie: “Europees Visserijfonds, investering in duurzame visserij”.

Foto – Jan Beets