Waterstand op zee niet zo hoog als voorspeld(Video)

Foto/Video - Gijs Bouman/Persbureau Meter

Delfzijl – De waterstand op zee kwam vrijdagochtend met 4.12 +NAP niet zo hoog als was voorspeld. Het water liep in Delfzijl wel over de kade, maar minder als was verwacht. De dijkdoorgangen die we gistermiddag met waterschap Noorderzijlvest sloten, zijn inmiddels weer geopend.

Geen bijzonderheden dijkbewaking

De dijkbewaking verliep rustig. Er zijn geen bijzonderheden of schades aangetroffen. Wel heeft het water veel riet achter gelaten, met name bij Nieuwe Statenzijl. Dit riet wordt begin januari verwijderd.
Waterpeilen blijven stabiel hoog

De peilen in onze kanalen blijven stabiel hoog. De neerslag is een onzekere factor. De verwachting is dat het de komende dagen blijft regenen. Gelukkig kunnen we gebruik maken van het tij en het water tijdens eb lozen op zee. We verwachten dat dit tot en met de kerstdagen blijft.
Het blijft de komende dagen ook nog erg nat

Het is erg nat in het gebied. De beken, sloten, meren en kanalen zijn vol. Wij weten dit en doen er alles aan om overlast te beperken, door het water af te voeren waar dat kan. Gisteren is er veel neerslag gevallen. In gemaal Duurswold is vandaag de dieselpomp aangeslingerd. Dit was gisteren al het geval bij gemaal Woudbloem. Deze historische dieselpompen springen tijdens hoogwater situaties bij.
Keersluis Pekelder Hoofddiep dicht

Bij het Pekelder Hoofddiep wordt vanmiddag de keersluis gesloten. Hierdoor kan het water niet terug stromen vanuit ‘de boezem’ richting Pekela. Een pomp zorgt ervoor dat het water vanuit het Pekelder Hoofddiep richting boezem gepompt wordt. Omdat dit even tijd kost, zal het water kort even stijgen voor het water zakt.