Dijkcoupures (dijkdoorgangen) gesloten in Delfzijl (Video)

Foto/Video - Gijs Bouman/Persbureau Meter

Delfzijl – donderdagmiddag zijn de dijkcoupures (dijkdoorgangen) gesloten. Dat zijn onderbrekingen in de dijk voor bijvoorbeeld verkeer. Naar verwachting worden de doorgangen pas in de loop van vrijdag weer open gesteld. Ook is er dijkbewaking ingesteld. De dijkcoupures worden gesloten bij hoog water door storm.

Tot en met maandag wordt er veel neerslag verwacht. Omdat de grond verzadigd is, stroomt het water direct af naar de sloten en kanalen. Dit overtollige water voert het waterschap Aa en hunze af via de spuisluizen en zeegemalen naar zee. Met het draaien en aantrekken van de wind naar het noordwesten wordt water op de Eems Dollard omhoog geblazen. Hierdoor ontstaan vanaf donderdagnacht hoge waterstanden op zee. Dit betekent ook dat er veel minder water kan worden afgevoerd.
Dijkbewaking

De verwachting is dat vrijdagmorgen om 6.30 uur de hoogste stand van 4 meter op zee wordt bereikt. Dit betekent dat het waterschap vannacht start met dijkbewaking. Medewerkers van het waterschap gaan komende nacht voor de piek en morgenochtend de zeedijk inspecteren op schade. Ook zijn vanmiddag de dijkcoupures in Delfzijl uit voorzorg gesloten worden.