Fred Teeven “Gevangenen Curacao voor korte tijd naar Nederland.”

Den Haag – Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft besloten om een aantal gedetineerden die verblijven in de gevangenis op Curaçao elders onder te brengen. Het besluit volgt op een verzoek van de minister van Justitie van Curaçao Wilsoe.

Curaçao biedt op dit moment plaats aan 22 gedetineerden van Bonaire die voor 10 oktober 2010 zijn veroordeeld en vanuit veiligheidsoverwegingen destijds niet op Bonaire geplaatst konden worden. Wilsoe heeft Teeven verzocht om een oplossing omdat de situatie ook op Curaçao momenteel niet langer verantwoord is.

Teeven heeft hierop besloten om zeventien gedetineerden gefaseerd over te brengen naar de gevangenis op Bonaire. Bij vijf gedetineerden kan de veiligheid ook in de gevangenis van Bonaire niet voldoende gewaarborgd worden. Uit veiligheidsoverwegingen én in het belang van slachtoffers en nabestaanden heeft staatssecretaris Teeven daarom besloten deze vijf in fases naar Nederland over te brengen. Zodra de nieuwbouw van de gevangenis op Bonaire gereed is zullen deze gedetineerden naar Bonaire worden overgebracht. Uitgangspunt is dat vóór 22 december 2011 de 22 gedetineerden zijn overgeplaatst. Voor alle gedetineerden geldt dat zij de laatste periode van hun detentie niet in Nederland maar op Bonaire zullen doorbrengen. Curaçao zal een bedrag van zo’n € 300.000 ontvangen voor gemaakte kosten.