Leers naar Angola over terugkeer afgewezen asielzoekers

Den Haag – Minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) is op 28 en 29 maart in Angola. Het is de bedoeling dat hij daar afspraken maakt met zijn Angolese collega-minister Martins (Binnenlandse Zaken) over het bestrijden van illegale migratie en over de terugkeer van Angolezen uit Nederland.

Nederland steunt Angolezen die vrijwillig terug gaan, financieel en materieel. Zo kunnen zij met opgeheven hoofd in Angola terugkomen en daar weer een nieuw bestaan opbouwen. Daarvoor kunnen er projecten komen, bijvoorbeeld onderwijsprojecten om vreemdelingen die terugkeren in Angola een opleiding te geven waarmee zij aan de slag kunnen.
Speciale aandacht is er voor de terugkeer van minderjarige Angolese vreemdelingen, en van Angolezen die als kind naar Nederland kwamen maar inmiddels 18 of ouder zijn.

Zowel bij vrijwillige als gedwongen terugkeer zijn er al goede afspraken over het verstrekken van reispapieren door Angola. Leers wil die afspraken met Angola graag voor de komende jaren bevestigen.
Verder ligt de nadruk op de persoonlijke begeleiding (maatwerk) van afgewezen Angolese vreemdelingen bij hun vrijwillige of gedwongen terugkeer. Ook willen Nederland en Angola afspraken maken over de samenwerking tussen hun immigratiediensten.
Nederland heeft veel kennis over het herkennen van valse reisdocumenten en zal daar trainingen over geven aan Angola.

Kinderopvang Mulemba

Leers bezoekt de school en de kinderopvang in Mulemba. Mulemba kan ook als weeshuis opvang bieden aan minderjarige vreemdelingen uit Nederland als er geen ouders of andere familieleden te vinden zijn. De afgelopen jaren bleek er op het moment van terugkeer – gelukkig – toch familie te zijn zodat daadwerkelijke opvang in Mulemba nooit nodig was.
Maar de aanwezigheid van de opvang in Mulemba maakt het wel mogelijk Angolese kinderen vanuit Nederland terug te laten keren, omdat er goede opvang voor hen is.

Nederland heeft voor anderhalf jaar (tot maart 2013) 350.000 euro gereserveerd voor Mulemba. Daarvan is het grootste deel variabel: alleen als er minderjarigen opgevangen moeten worden, betaalt Nederland voor de opvang, begeleiding en scholing.
Ongeveer 70.000 euro is al uitgegeven aan herstel van het gebouw en aanleg van een drinkwatervoorziening. Dat drinkwater is ook beschikbaar voor 200 leerlingen van de school op Mulemba.

Verder staat het werkbezoek in het teken van de economische betrekkingen tussen Nederland en Angola. Leers zal spreken over projecten waarbij Nederlandse bedrijven in Angola actief zijn. Tekenend voor de economische betrekkingen is ook dat Leers vliegt met de eerste rechtstreekse vlucht van de KLM op de Angolese hoofdstad Luanda.

Foto – Archief Persbureau Meter