Zout strooien in de hete zomer houdt asfalt koel(Video)

Foto/Video - Gert Stegeman/112 Hardenberg/Persbureau Meter

Hardenberg – Zout strooien in de zomer. De gemeente Hardenberg is hier druk mee woensdag . En dat is noodzakelijk want tijdens een hittegolf blijft de extreme warmte hangen op het wegdek. en dit is slecht voor het asfalt. Op plekken zonder schaduw wordt het asfalt soms wel 50 graden. Het asfalt gaat dan smelten en wordt zacht. Door nu zout te strooien zorgen ze ervoor dat het asfalt niet te veel beschadigd. Herstel van beschadigingen kost namelijk veel geld en dat kan bespaard worden door schade te voorkomen met zout strooien.
Deze wegen hebben pas een nieuwe slijtlaag gekregen. Door de warmte gaat de weg plakken, laten de steentjes los en komen er zwarte rijsporen. Door zout te strooien willen we dat voorkomen.
Zout strooien in de winter en zomer?
Het ziet er misschien een beetje gek uit: een strooiwagen in de zomer. Maar door het extremere weer kan het vaker voor gaan komen. In de zomers van 2018, 2019 en 2020 hebben ze ook al gestrooid. Zolang het zo warm blijft houdt de gemeente Hardenberg de wegen in de gaten.
Waarom werkt zout goed bij warmte?
Zout kan vocht uit de lucht opnemen en op die manier het asfalt koelen. Ook haalt zout het vocht uit het asfalt waardoor het minder plakkerig wordt. Het beschermt dus het asfalt.